Muhasabah Diri..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Tiap2 malam sblum nk tido aku selalu trtanya tanya..ada tk org tk suka dgn apa aku buat harini...jawapan yg selalu trlintas di fikiran aku ni ialah ada..sbb kita ni tk sempurna..sebaik mane pn kita ni kita tk trlepas dr melakukan kesilapan..dn sejahat mane pn org jgn kita fikir tkda kebaikan yg dia lakukan..

Kadang2 tu aku rase aku bnyk kali buat org lain trase..bila blik rumah aku ingt blik apa yg aku dh buat.."btul ke aku buat mcm tu??".."dia ok ke aku kata mcm tu kt dia??"..tu antara soalan2 yg brmain kt fikiran aku..aku tk rase aku ni anak dan kawan yg baik..sbb bila aku fkir2 blik aku rase aku ada buat sesuatu yg menyusahkan seseorang..tk kisah lh sape2..aku cuba jd lebih baik dr seblum ni..tp ntah lh..bila difikrkan blik aku mcm sama je..tk brubah pn..masih dgn perangai yg sama..

Harini pn aku rase aku dh susah kn seseorang..tu blum kira dgn pertuturan aku lg..tkut2 ada yg terasa..kdg2 aku ni ckp main lepas je..walaupun kita tk fikir apa yg kita cakap tu salah atau mnyinggung perasaan org lain tk semestinya org lain tk terasa..stiap org ada hati perasaan..kita tk tahu apa yg brmain dlm hati org lain..

Setiap hari aku nk jd lbih baik..nk senangkan hati org lain yg ada di sekeliling aku..perkara yg tk baik trjadi pada hari sbelumnya aku selalu brharap tkkn berulang..tp tulah..aku masih rase diri aku ni tk berada di takuk lama..tk berganjak ke arah yg lebih baik..aku harap aku akan jadi lbih baik dr sekarang..

Kerja Di Hari Raya Pertama.....

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Rasanya belum trlambat nk ucapkan selamat hari raya kepada semua yg mmbaca..maaf zahir dan batin saya ucapkan kepada keluarga..kwan2 sekerja..kwan2 di politeknik kelas DKE-S2(Julai 2007) dan kepada yg mngenali diri ini..

Harini msuk je krja kul 2 ptg org dh ramai kt KFC..tkda pun masa dan ketika kaunter kt KFC tu kosong..haha..bila masuk dr rehat kul 6 ptg tu smpai lh kul 1 pg org msih ramai..penat??mmg penat..kdg2 tu  rase kepala ni tk btul pn ada..hehe..tp nk buat mcm mane..dh krja kn..kena lh terima..tu lh cabaran..sbb adanya customer lh gaji aku msuk tiap2 blan..

Kerja harini tkdalh tension sgt..cuma bila ada order besar2 tu aku mcm mlas je nk buat..hehehe..tp nk tknk kena buat lh..harini aku kena tgur dgn sorang customer..aku guna prkataan tegur tu sbb dia tkda pn tngking2 or tinggi kan suara kt aku..cuma salah faham je..tp dari gaya brcakap mmg dia marah kt aku..malu jgak..habis smua customer tgk kt aku ni..mmg salah aku..tp aku sndiri pn tk sdar..yelah..time bz kpala pn jd tk btul..huhu..customer ni ingat aku tk buat order dia..padahal semua dh siap..aku suruh dia tggu sekejap kt kaunter hujung sekali..sbb  cili sos tk dpat lg..jd aku ltak satu bngkus order dia ni kt kaunter hjung..tp dia tk g kat kaunter hjung tu..dia g duduk..mgkin dia tk dgr kot..bila dia dh dpt cili sos tu aku tk ingt nk bgtau kt dia yg ada stu lg bngkusan order dia kt kaunter tu..sbb aku sbuk ambik order customer lain..tk perasan yg dia dh dpt cili sos tu..dia pn blik lh..pastu dlm setngah jam kemudian dia dtg blik kata ada order yg tk dapat..bila aku trnmpak bgkusan tu bru aku perasan yg dia tk ambik..bkn salah dia..sbb dia tk tahu..pas ambik bngkusan yg trtinggal tu dia trus prgi..aku snyum kt anak dia..anak dia pn snyum blik..lega lh jgak bila snyuman kita dibalas..aku dh mntak maaf..tp tktaulh dia maaf kn ke tk..aku btul2 tk sngaja..tkpalah..semua tu pngalaman..kena lh kuat kn semngat..mmg rase mcm tkda mood je pas kena tgur..tp alhamdulillah pastu aku ok..tiap kali aku bg servis aku cuba bg yg trbaik..tp nk buat mcm mane..dlm bnyk2 customer sorang customer aku tk bg servis yg baik..rase mcm bodoh,tk tau buat kerja je td..

Esok satu lg cabaran baru..harap peristiwa td tk berulang..mgkin aku kena lbih relaks..tenangkn fikiran..tkut plak nk krja esok..bimbang trjadi lg peristiwa mcm td..harap2 semua ok lh..


Mood Harini??Ok dan Tak Ok..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

hmmm..mlm ni aku tkda mood sgt..diam je..mmg aku selalu mcm ni bila kuar ngan kwn2..aku lbih suka mndengar dr brcakap..sbb aku tk tau nk cakap ape..aku ni bkn jenis bnyk mulut..

Kdg2 tu jeles plak bila tgk org selalu ada bnda yg nk dibualkan..aku dr dulu lg mcm ni..tktau kenapa..tkda masalah pn aku nmpk mcm ada masalah..cuma kdg2 je aku ni nmpk mcm gila2 cikit..ntah lh..org pn bosan kot dgn org jenis mcm aku ni..yelah bila org duk cakap2 aku cuma emm..ye..gitu jek..ntah lh..aku pn tktau ngan diri aku sndiri..

krja harini tkda masalah..smua nya ok..mood aku time krja pn ok..walaupun bz tp masih blh trsenyum..esok tktau lh mcm mane..mgkin sbb penat kot..cuma mlm td jelah aku bnyk diam kn diri masa kuar mkn ngan kwn2..tp aku rase aku selalu jgak diamkan diri bila kuar mkn ngan kwn2..bkn aku tk suka tp aku mcm malas nk bercakap..aku ni bkn jenis bnyk mulut..lbih suka mndengar..dlm kepala ni ada jgak bnda2 yg aku nk bualkan..tp tulh..berat mulut..sbb aku ni tk pndai bercerita..tkut org boring plak..


Susah Senang Kita Bersama:-)

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hidup kita ni tk pernah lari dr masalah..btul tk??stiap hari ada saja masalah yg datang..saat kita ada masalah, keluarga dan kawan2 lh tmpat kita mengadu, meminta tolong..aku gembira kerana ada kawan2 yg baik..aku jarang bgtau masalah aku pada keluarga..trutama bab duit..mmg aku payah nk bgtau..mcm tu jgak pada kwn2..sbb aku malu jgak nk mnta tlong bila bab duit ni..sbb aku tau keluarga aku pn ada masalah duit..kwn2 aku pn ada masalah duit..

Tapi mak aku selalu bg duit walaupun aku dh krja..tp duit tu aku tk guna sgt..aku smpan..biasa mak bg rm10..blh than sminggu lbih..aku guna time2 perlu jelh..duit gaji aku bkn tk ckup..cuma bulan ni dpt gaji setengah bulan je sbb KFC Kemaman tutup untuk krja baikpulih pertengahan bulan 7 haritu..staf2 lain pn sama..

Aku brsyukur ada keluarga dan kwan2 yg selalu mmbantu aku..bila susah kwan2 ada untuk mnolong..walaupun dia sndiri tk ckup duit..snggup brkongsi sbb tknk tgk kwn susah sorng2..kita hdup kena macam tulah..bila org lain susah kita plak tolong..tk penting kan diri sndiri..

Bagi aku "tolong lh org lain selagi kita blh tolong"..tk rugi pn tolong org..apatah lagi org tu keluarga atau kwn kita sndiri..hidup msti bersama..sbb kita saling perlu memerlukan..kan3??tkda org mmpu hidup tnpa brharap pada org lain..kalu org tu krja jd bos pn dia prlukan pekerja2 di bawah dia untuk bntu dia buat krja..mcm tu jgak dlm brkawan..susah senang tu rase sama2.sdikit pengorbanan tu biasalah dlm brkwan..tp  pengobanan itu ckup brmakna:-)


Ejam Pizam...

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Dah baca tjuk entri kali ni??knp Ejam Pizam???siapa Ejam Pizam..tu aku lh..haha..msti korang ada bnyk nama pnggilan kn??bila korang prgi kt sana org pnggil A..prgi situ panggil B..aku pn mcm tu..huhu..tapi sejak dr sekolah rendah sampai ke IPTA org pggil aku ngan panggilan Zam,Pizam,Hafizam..tu jek..yg special sekali Ejam lh..dpt masa kerja kt KFC..hahahaha..dn org yg pertama panggil aku ngan nama tu adalah bos aku..Miss Lina..hehe

Kali pertama aku masuk kerja KFC pada 8 Jun 2010 iaitu pada hari Selasa pukul 6 petang...Manager ketika itu adalah Miss Zana dan Sir Ishar..Miss Zana yg ajar aku cara 30 seconds wash hand..hehe..masa tu nama Ejam blum wujud lg..(seingat aku lh..hehe)..nama Ejam ni mula kedengaran dlm KFC Kemaman selepas dua tiga hari aku krja kt situ..masa tu aku tk kenal lg Miss Lina..first time jmpa dia aku ingat dia tu Miss Zana..sbb nmpk mcm lbih kurang je..aku tgk jgak dua tiga kali..kenpa muka Miss Zana mcm lain ckit..huhu..rupa2nya kt dlm KFC ni ada ramai manager..hehe..masa tu aku btul2 tk tau..haha

Aku ingat lg masa tu Miss Lina ngah susun stok backup kt atas island(taktau btul ke tk ejaan nya..haha)..island ni tmpat ltak ayam and produk2 lain untuk cashier berniaga..jd masa tu aku ada kt stu..tiba2 aku dgr  suara pggil Jam!!tolong Miss angkt ni jap..aku terpinga2..sape Jam??aku ke??aku je yg ada kt situ..haha..lpas tu bru lh staf2 sana mula pggil Ejam@Jam..

Nama pggilan selepas tu plak adalah Acong..yg ni abg pen yg pggil..haha..sbb dia kata aku mcm cina..hmm..dr sekolah lg org cakap aku mcm cina..aku tgk tkdalah mcm cina pn..hehe..start dr haritu staf2 kt sana pggil aku Ejam,Jam,Acong..Pizam jarang2..Zam cuma Miss Pucu je yg guna nama tu..

Ejam,Jam,Acong cuma di KFC Kemaman jek..aku pn selesa dgn nama tu..hehe..korang plak mcm mane??msti bnyk nama panggilan yg korang suka kn??huhu

Aku Tak Kisah Pun Tak Dibayar Kalu Kerja Lebih Masa...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Apa korang rase kalu korang kerja lebih masa tp tk dibayar??haha..masing2 ada pndapat sndiri..bg aku itu semua tk penting sgt..sbb aku dh biasa buat kerja2 "sukarela" ni..walaupun kdg2 tu aku rase mcm tk adil tp  aku kena fkir jgak org lain..bila bkerja dlm satu team ni kita tk blh fkir kn diri sndiri sgt..kita kena ingt yg kwn2 dlm team kita juga prlukan kita dlm satu2 keadaan..

Tolong menolong adalah perkara yg pling pnting dlm teamwork..so bila dikatakan tolong menolong mstilh dilakukan dgn ikhlas dan sukarela..bkn dlm keadaan dipaksa paksa..sbb tu aku suka ngan krja aku skrg..mmg ltih..nama pn bkerja..

Kdg2 tu aku krja lbih 8jam sehari..bkn aku nk krja lbh masa tp keadaan memaksa aku untuk lanjutkn masa krja aku..sbb aku rase aku masih diperlukan org rakan2 aku untuk mmbantu diorang trutama waktu sibuk..apa salahnya menolong..letih tu tolak ke tepi dulu kejap..ramai orang skrng ni trlalu "berkira" untuk buat sesuatu kerja yg melibatkan kerja lebih masa secara sukarela..aku pn kdg2 tu berkira jgak..bohong lh aku kalu aku tk berkira..tp bila kita diminta tolong untuk buat kerja lebih masa aku ketepikan berkira aku tu..berkira ni dtg kejap je..yg pnting kena fikir positif lh..baru rase berkira tu hilng..

Ada satu hari tu aku dh nk blik tp tiba2 diminta untuk kerja lebih masa..mmg geram..sbb dh nk blik kn..tp aku fikir bkn saje2 aku diminta tolong..ada sebab nya..so fikir positif dan semuanya akan berjalan dgn lancar..aku tk suka buat muka tk puas hati walaupun aku tk puas hati..bkn hipokrit tp kita kena jaga hati org..apa korang rase bila korang minta tolong ngan org lain tp org tu buat muka tk puas hati???korang pn geram kn..so dlm teamwork kena jaga hati rakan sekerja..kita pn kena saling memahami..kena faham kenapa kita diminta tolong untuk kerja lebih masa..

So aku harap org lain akan paham kenapa aku kdg2 tu blik lmbat..ada yg cakap aku buat krja sia2..sbb kdg2 tu kerja lebih masa aku tk dibayar..aku tk rase pn sia2 bila tolong org..aku tk suka org ckp mcm tu kt aku..sbb aku tau apa yg aku nk dan aku tahu apa akan aku dpt hasil penat lelah aku..bg aku teamwork itu pnting dlm kerja..dan bila kita bekerja kita kena faham cara dan peraturan syarikat..stiap syarikat berbeza..kat syarikat A mcm ni..syarikat B mcm ni..kita tk blh sama kan syarikat yg kita bkrja skrg dgn syarikat yg lain..

Bagi aku bila kita berfikir positif kita akan faham isi hati mereka yg meminta tolong tu..anggap kita berada di tmpat mereka..dan kita blh buat krja ngan tenang..insya allah..

Team KFC Kemaman..Korang Memang...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

korang rase sambungan tjuk entry aku tu ape??cuba korang teka..huhu..ok lah biar aku yg sambung..Korang Memang Best!!!

Best??of kos lh..aku rase tknk brpisah dgn korang semua..knp??sbb aku hepy bkerja dgn korang..sebenarnya aku malu nk cakap bnda ni dpan korang..so aku bgtau kt sini jelah..hehe..setahun lebih aku kt KFC kemaman mmg aku hepy..walaupun team KFC Kemaman skarang dh tk sama masa mula2 aku msuk stahun yg lepas tp setiap kali ada pekerja baru masuk dan mmbentuk team yg baru rase gmbira tu tk prnah hilang..kalu aku berenti nnt atau kena transfer ke store lain msti aku akan rindu kt semua..rase malas nk ke store lain..sbb dh syg sgt kt korang..nk tinggal pn berat hati..huhu..dr manager hingga ke staf2  lain aku syg korang..

mcm mane tk syg kalu tiap2 hari brgurau..tlg mnolong..dah rase mcm keluarga sndiri..trutama kt staf yg sorang tu..tiap kali sbut nama dia tringat kt arwah adik aku..nama pn sama..cuma tmbah siti je kt dpan..aku ni mmg dh tringin nk ada adik perempuan..tp nk buat mcm mane..tuhan bg rase seketika shaja..sekurang kurang nya dia ada buat aku ingat kt arwah adik aku tu..rindu sgt kt arwah adik aku..

suka tgk suasana krja bila semua ketawa..gembira..walaupun kdg2 aku tkda mood..tk snyum tk brcakap..sory lh kalu aku dh rosak kan suasana..hehe..pasni aku cube untk tk bad mood lg eh..hehe..aku ni kdg2 suka diamkan diri drpada brcakap..sbb aku ni tk bnyk idea untuk brcakap..nk ckp bnyk pn tk pandai..huhuhu

apa yg aku nk cakap cuma aku sayang kt korang..susah sgt hati aku ni nk tinggalkan team KFC Kemaman..harap aku dpt kekal lama lg dgan korang smua..akhir sekali...

AKU SAYANG KORANG SEMUA!!!

Hari Pertama KFC Kemaman Yang Berwajah Baru!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

harini hari pertama KFC Kemaman dibuka setelah sebulan ditutup untu krja2 membaikpulih dan menaik taraf KFC Kemaman..hari pertama aku jngka kan tk ramai org tp jngkaan aku meleset..hehe..pntu tk buka lg dh ada customer yg tggu dpan pntu..mmg rmai yg tk sabar nk tggu KFC bka..terima kasih sy ucapkan atas sokongan anda semua:-)

harini agak bz pada jam 6 ptg..yelah org nk bka pose kn..tmbahan plak ngan restoran yg menarik..kt dining atas tu mmg cun..nmpk eksklusif..wah..hehe..harap2 customer gmbira dgan penampilan baru KFC Kemaman dan servis2 yg kitorang bg..

harini tkda masalah kt cashier..walaupun sdikit tnsion dgn krja2 kt cashier tp aku ttap cuba bg yg trbaik..ayam tk jammed..tu yg pnting..kalu jammed pn tk lama..5 - 10 mnit je..yelah time tu tk bka pose lg..kalu ada mkanan pn blm blh mkn lg..huhu..keadaan kt cashier td mmg kelam kabut..4 org cashier dan dlm 3 - 4 org lg staf trmasuk manager yg sibuk melayan customer..tmpat plak sempit..trpaksa lh bersesak sesak..hehe..tp yg pnting kami tak cepat melatah bila dm keadaan bgitu..kami gunakan keadaan itu untuk brgurau sesama kami..so krja pn tk trtekan sgt..hehehe..aku pn suka mcm tu..tkda lh nk gaduh2..hehe

esok msuk kul 4 ptg lg..jd aku akan jd cashier lg untuk brbuka pose esok..harap semua customer yg beratur kt kaunter Hafizam td berpuas hati dgn servis aku..walaupun aku rase td aku sdikit lmbt dlm proses menyediakan order customer..hehehe..mntak maaf pada customer2 aku yg tdak berpuas hati dgn servis aku td..

Hebat Ke Anda??

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kali ni saya nk berkongsi mengenai sesuatu dari benak fikiran ini..haha..ok..pernah ke korang merasa korang ni hebat dari org lain??mgkin prnah mgkin tdak..sy pn kdg2 rase diri ni hebat bila brjaya melakukan sesuatu..yg pnting biarlh perkara itu diberitahu kepada diri sndiri je..tk prlu heboh kpada org lain yg kita ni hebat dr org lain...btul tak??


bg saya bila kita fkir kita ni hebat..ada lg org yg lagi hebat..tk kira dlm apa prkara sekali pn..kalu kita fikir kita pandai ada lg org yg lg pandai dr kita..dan sebagainya..org pn mnyampah bila dgr kita duk puji diri sndiri mngatakan kita ni hebat,bijak,kuat dan sebagainya..seeloknya kita brfikir sperti td..ada org yg lg bgus dr kita dlm dunia ni..jd bila kita brfikir mcm tu kita akan rase lbh rendah diri dan cuba untuk mningkatkan keupayaan diri kita ni..

saya ambil contoh David Beckham lh..masa zaman kegemilangan dia dulu ramai mngatakan dia hebat..mmg dia hebat..tp adakah untuk selamanya??tidak bkan??ramai pemain2 bola sepak yg lbih handal muncul selepas itu..ini satu contoh je..bkn nk kata Beckham tu ckp dia hebat..huhu..ramai org mngatakan dia hebat kn ketika zaman dia..


apa yg kita miliki tdak bersifat abadi..yg kekal hanyalah kekuasaan dan keagungan Allah SWT..oleh itu kita ni sbgai hamba Nya perlu sntiasa rendah diri kerana apa yg ada pada kita dtg dari Allah..

ketika saya mgikuti kelas cashier KFC haritu sy trtarik dgn ungkapan ini..

"We will never be truly great until the customer see us as great"

customer tu korang blh tukar pada people..sbb aku g kelas cashier jd prkataan customer tu lbh sesuai..huhu..hebat tk hebat,bagus tk bagus,pandai tk pandai kita ni biarlh org yg tentukan..biarlh bnda tu dtg dr hati org lain..sama juga untuk saya..ktika bkerja customer yg lihat cara saya bkerja..kalu kena marah mknanya sy tdak ckup bgus..tp bila dipuji oleh customer sy merasa bangga sgt..tp harus diingat..stiap perkara pada kita dtg dr Allah SWT..brsyukur lh bila dipuji dan berubah lh bila dikritik..bkn kita tdak blh merasa bangga..tp biar lh brpada..siapa tdak brbangga bila dipuji dia cantik,bagus,bijak..siapa??tkda kan??anggap lh pujian itu satu nikmat yg Allah bagi pada kita untuk sementara..kerana semua itu hak Allah..

ok tu je yg aku mampu cerita..hehe..terima kasih pada yg sudi baca entry ni smpai habis..hehe..harap tk bosan lh..kalu suka like lh..kalu tk suka korang blh komen dan kalu ada apa yg hndak ditambah sila kan komen eh..

terima kasih lagi sekali:-)


Relationship Status : In An Open Relationship Dalam FB


Menurut pemerhatian saya, ramai diantara kita yang meletakkan I’m An Open Relationship sebagai status di Facebook tetapi berapa ramai yang tahu maksud sebenar status itu?
Dipetik daripada wikipedia:
An open relationship is a relationship in which the people involved agree that they want to be together, but in which romantic or sexual relationships with additional people are accepted, permitted or tolerated.
Yang bermaksud:
Open Relationship ialah sebuah hubungan di mana mereka yang terlibat setuju yang mereka mahu bersama, tapi di mana hubungan romantis dan seksual dengan kehadiran orang lain diterima, dibenarkan dan ditoleransi.
Dalam erti kata lain, orang yang meletakkan I’m An Open Relationship sebagai status mereka tidak kisah melakukan hubungan seksual dengan sesiapa pun. Maka adalah amat menyedihkan apabila kita sebagai umat Islam sendiri menggunakan status ini.
Sila sebarkan agar orang bukan Islam yang faham maksud sebalik Open Relationship tidak memandang remeh pada umat Islam.
Harap Maklum.
100% dipetik dari www.izoblog.com..Kredit pada www.izoblog.com..


Malas..

nak tulis satu enty ni..tp malas plak..mgkin sbb ltih n otak tk mmpu nk fikir isi2 yg lbih baik...esok nk buat entry ni..harap dpt keluarkan isi2 yg baik..

kau hebat??ada lagi hebat dari ko..

entry nnt pasal perkara kat atas ni..huhu

Opening Store KFC..First Day!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Harini dari pkul 12 tengahari sampai pkul 1 pg lbih2 skit aku berada di KFC Kemaman untuk opening store yg baru sahaja siap renovate..haa..KFC Kemaman kali ni sudah berwajah baru..hehehe..mkin hensem,cantik,comey,lawa,cute dan sewaktu dengan nya..hehe

sory lh tkda gambar KFC tu sbb mmg tk dan nk snap gmbar..bz lh kata kan..huhu..semua staf KFC Kemaman ada sama2 bergotong royong untuk mmbuat persiapan pmbukaan store secara rasmi nya 20 Ogos ini..ramai warga kemaman yg dh tk sabar ni..tgk KFC Kemaman dr luar je dh teruja nk masuk..hehe..KFC Kemaman tk macam dulu..100% brwajah baru..bg yg suka hisap rokok lpas mkn tu anda blh duduk di kawasan open air di tingkat 2..sambil2 tu blh guna wifi yg disediakan..tu pun kalu kontraktor dh siap pasang..huhu..

untuk bulan puasa ni store akan beroperasi pada 12 tgahari sampai 5 pg..lpas puasa mcm biasa lh..10.30 pg hingga 2 pg..

esok hari kedua kerja2 opening..semua bnda kena siap esok..tk blh tk siap k kwn2..nnt kelam kabut lh 20 Ogos ni...hehe..harini baru basuh2 dan sanitize equipment..susun stok yg diperlukan..kemas2 store room..dah lama tk jmpa kwn2 dan seronok kerja mcm ni..siapa kata krja KFC tk best??bg saya best..kerana suasana kerja nya yg best lh..walaupun penat tp best lh..hehe

diharapkan warga Kemaman brpuas hati dgn wajah baru KFC Kemaman..sy harapkan juga prestasi staf2 KFC Kemaman sentiasa brada dlm keadaan tip top..bila dh start kerja nnt kena ada azam baru stiap sorang k..azam saya??nk berikan yg trbaik untuk customer2 KFC Kemaman:-)

Permulaan Kepada Satu Pengakhiran

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Pernah tak korang terfikir seketika sekiranya korang menikmati suatu kejayaan ceritanya tidak berhenti setakat itu??Pengakhiran yang baik tidak semestinya mempunyai cerita yang baik selepas pengakhiran itu..cuba korang fahamkan ayat td betul2..ramai antara kita dilihat cepat berpuas hati dengan apa yang mereka dapat dan mereka seolah olah yakin perkara yang baik akan menunggu mereka selepas itu..

seprti isu berkasih antara lelaki dan perempuan..bukan main seronok apabila si perempuan menerima si lelaki mnjadi kekasih hatinya..ketika itu berakhirlah cerita mereka berkawan dan bemulalah episod cinta mereka..saya yakin ketika ini tidak terlintas sedikit pun di hati mereka tentang masalah yang akan datang kemudian hari..tentang cabaran yang akan dihadapi oleh mereka..apa yang difikirkan hanyalah detik2 indah mereka akan jalani bersama..tapi langit tidak selalu cerah..cerita mereka yang baru ini mgkin dipenuhi babak2 pahit..adakah ini yg mereka mahukan asalnya??bukankah ketika penutupan cerita mereka berkawan itu mereka bayangkan saat2 gembira mereka bercinta?

pernahkah anda membaca cerita Cinderella??gadis yang kehilangan kasut kaca di malam tari menari??dan si putera raja mula mencari gadis itu di seluruh pelusuk tanah jajahan nya itu..setelah dijumpai gadis itu bukan main gembiranya si putera raja..akhirnya mereka berkahwin..dan itulah pengakhiran kisah mereka..tapi adakah mereka kekal bahagia???mungkin kah si putera raja akan curang dengan Cinderella??ataupun bahagiakah Cinderella hidup dikalangan kerabat2 diraja??kita semua tidak tahu kerana tidak ada satu pun cerita selepas pengakhiran itu..

Bahagia ke mereka??
apa yang saya hendak simpulkan disini kita harus berfikir baik dan buruk sebelum membuat keputusan mengenai masa depan kita..bukan yang baik sahaja diambil kira kerana kita harus bersedia menghadapi yang buruk di kemudian hari..terima kasih kerana sudi meluangkan masa mmbaca entry kali ini;-)

Mitos Mengenai Rambut..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kali ni saya nk berkongsi dengan korang mengenai rambut..banyk cerita kita dgr pasal rambut ni..ada yg btul dan ada yg tak btul..kat sini saya cerita kan sedikit sebanyak mitos mengenai rambut..



1)Memotong rambut menjadikan rambut tumbuh lebih pantas ataupun semakin tebal.
Mesti korang pernah dgr org cakap macam ni kan??sebenarnya pendapat ini adalah salah..memotong rambut tidak akan mengubah kadar pertumbahan rambut..

2)Rambut bercabang boleh dibaiki tanpa memotongnya..
Pendapat ini jgak salah..kerana untuk membaiki rambut brcabang hanyalah dgn memotong nya..shampoo yg ada kt pasaran ni cuma mencegah rambut brcabang bkn membaiki rambut brcabang..

3)Corak rambut anda adalah kekal sehingga akhir hayat..
corak rambut kita blh berubah atas beberapa faktor..walaupun ketika dilahirkan rambut kita adalah lurus,kerinting atau sebagainya ia blh berubah..antara faktor2nya adalah mengandung,pengambilan ubat,umur dan lain2..perubahan ini blh brsifat sementara ataupun kekal..


4)Mengeringkan rambut mengguna pengering rambut boleh menyebabkan rambut berasap??
haha.yg ni mmg jarang berlaku..dalam kes2 trtentu ada rambut yg berasap..tp bkn berasap untuk trbakar..tp disebabkan evaporation of condensation dari gel2 rambut yg disapu pada rambut..

5)Perokok lebih cenderung untuk beruban..
yup..itulh kenyataannya..perokok lebih mudah beruban dari mereka yg tidak merokok...mereka yg merokok adalah 4 kali lebih cenderung untuk beruban..malah bukan uban sahaja tapi lbih cepat keguguran rambut!!

6)Diet berhubungkait dengan keguguran rambut..
benar..pemakanan mempunyai hubungkait yg rapat dgn keguguran rambut..

7)Pendedahan rambut kepada sinar matahari menyebabkan rambut gugur..
Tuhan menjadikan rambut sbgai pelindung kepala..keguguran rambut hanya akan trjadi pada bahagian folikel rambut..oleh iti cahaya matahari perlu menembusi sehingga ke folikel rambut untk menyebabkan keguguran rambut..

8)Lebih shampoo=lebih bersih..
Tolong jangan bazirkan shampoo anda..kerana walaupun dgn jumlah shampoo yg bnyak hasilnya tetap sama..oleh itu memadai sebesar 50sen di tapak tangan..bagi rambut panjang perlu lbih sdikit..asal ada buih dh ckup..

9)Stress boleh menyebabkan keguguran rambut..
Stress seperti kematian ahli keluarga memang blh menyebabkan keguguran rambut sementara..

10)Berkongsi sikat boleh menyebabkan penyakit kulit kepala..
memang benar..ini kerana kutu atau parasit2 yg kita tk nmpk pada mata kasar blh berpindah kepada org lain dengan berkongsi sikat..

Itu lh serba sedikit mitos2 yg mungkin kita pernah dgr..harap korang semua paham so lpas ni jgn ada yg tkut nk guna pengering rambut plak..hahahaha


Selamat Tinggal Rambut..

Assalamualaikum dan dalam sejahtera..

bru blik dr potong rambut..huhu..rmbut yg pnjang tu dh dipendekkan..yelah 20 hrblan ni dh nk msuk krja..mane blh rmbut pnjg..duk kt cashier ni rambut kna nmpk kemas..huhu

tp bila brambut pndek ni kepala rase ringan lh plak..haha..berat jugak rambut ni eh..nnt aku tulis mngenai fakta2 menarik pasal rambut plak..nntikan ye!!haha

Safee Bakal Pemain Malaysia Kedua Bemain Di German??

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Pelik tk tgk tjuk kt atas??Saffe Sali bakal pemain Malaysia kedua bemain di German??hbis tu sape pemain yg pertama???

korang kenal atau tidak org itu adalah Lim Teong Kim...lahir pada 26 Ogos 1963 di Melaka merupakan seorang Penolong Jurulatih bagi Kelab Bayern Munich Bawah 19 tahun..

Lim Teong Kim
di Malaysia beliau bemain untuk Melaka pada 1983 sebelum berhijrah ke Selangor pada 1984-1986..pada 1987 beliau mnjadi pemain pertama Malaysia beraksi di German mewakili Kelab Hertha BSC..selepas satu musim beliau kembali semula ke Malaysia dan bermain untuk Kuala Lumpur,memenangi Piala Malaysia 3 kali berturut-turut pada 1987-1989

beliau bermain untuk Kedah pada 1992-1994 sebelum bersara..

Lim Teong Kim memulakan kareer jurulatihnya di Kelab Bayern Munich Bawah 19 tahun pada 2001..

Thomas Muller..Anak didik Lim Teong Kim

Mane RM1 Saya???

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


dah lama aku tk dgr teka teki ni..tp td aku trjumpa teka teki ni kt fb kwan aku..aku dah jwb..so korang plak yg jwb k..hehehe

Saya nk beli baju Rm97 tp saye takde duit..So saya pinjam la Rm50 kt kakak, Rm50 kat adik. Skrg sye ade Rm100 dlm tangan.. Lps beli bju, cashier plgkn Rm3. Saya pn pulangkn Rm1 kt kakak, Rm1 kat adik. Lg Rm1 sy pegang.. Skrg ni sy utang kakak Rm49, utng adk Rm49. Tpi, bla sy cmpur dua2 utang kakak n adk, Rm49+Rm49=Rm98.. Campur duit dlm tangan sy tdi Rm1=Rm99. Mana lgi Rm1 duit saya?
tolong selesaikan dan letakkan jawapan tu kt ruangan komen k;-)

Jalur Gemilang

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


haritu aku ada cerita pasal sejarah bndera Malaysia kan??sama seperti reka bentuk bndera Malaysia,nama Jalur Gemilang ada ceritanya yang trsendiri..


nama Jalur Gemilang ni mula dikenali oleh keseluruhan rakyat Malaysia pada hari kemerdekaan ke-40 ketika tahun 1997..ilham untuk menamakan bendera Malaysia ini diusulkan oleh Datuk Hashim Mat Idris kepada mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir pada 11 Julai 1995..


pada 1 Julai 1996 terdapat 75 nama beserta dgn ulasan dan huraian..selepas itu tinggal 3 nama sahaja yg disenarai pendek..iaitu Setia Perkasa, Seri Setia Perkasa,dan Seri Setia Negara..tp ketiga tiga nama tu ditolak oleh Jemaah Menteri dalam mesyuarat pada 11 September 1996...


28 nama lagi dicadangkan pada 2 Jun 1997..iaitu Jalur Gemilang,Jalur Nusa Gemilang,dan Jalur Sinar Gemilang...nama Jalur Gemilang ini diusulkan oleh Redzuan Tamin..pegawai dari Muzium Negara dan Antikuiti..


pengishtiharan nama Jalur Gemilang ni diadakan pada malam 31 Ogos 1997 oleh Tun Dr Mahathir Mohamad di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur jam 11:58 malam...


ni plak makna2 dalam nama Jalur Gemilang...


JALUR - menggambarkan Bendera Malaysia yang mempunyai 14 jalur merah dan putih. Oleh itu, lambang jalur pada Bendera Malaysia menggambarkan satu haluan yang lurus, hala tuju yang sama dan arah yang sama yang dianuti oleh rakyat negara ini dari Perlis hingga ke Sabah dalam menuju kegemilangan bangsa dan negara.


GEMILANG - bermaksud bercahaya, terang-benderang dan cemerlang. Oleh yang demikian Bendera Malaysia Jalur Gemilang memberi pengertian bahawa jalur atau bendera itu melambangkan kecemerlangan negara Malaysia dan rakyat Malaysia dalam mengharungi apa bidang kehidupan sekali pun sama ada di dalam atau di luar negara. Kesungguhan, kegigihan dan kesanggupan rakyat untuk menaikkan imej negara, sesungguhnya sentiasa mendapat petunjuk dan pedoman yang terang lagi jelas.

Raya,Raya,Raya!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

harini aku start pasang lagu raya kt winamp player ku ni..ahhaha..mood raya is coming..bju raya pn tk bli lh ni..

tp raya taun ni pn mcm taun lpas..aku tk beli ape2 pn..taun ni cuma buat cermin mata baru je..bju melayu mgkin beli..sbb nk konvo nnt kna pkai bju melayu wrna hitam..huhu..

tahun lpas aku tk beli ape2..sebabnya pagi2 raya aku duk buat whipped potato kt KFC..hahaha..taun ni pn aku mntak kerja pg lg masa hari raya..cuma beza nya taun ni aku duk kt department cashier..taun lpas kt backup..hmm..dh lama tk duk cashier ni..jgn nnt short tggi2 sudah..dah lh duit ngah tkda ni..haha

walaupun krja shift morning pg raye tu tp suasana raya tu ttap ada..smua staf pakai bju raye..mane yg duk kt rumah mcm aku ni blh bwk juadah raya ckit..taun lpas aku bwak nasi briani..taun ni pn sama..sbb tiap2 tahun kt rmah aku mmg buat nasi briani..hahaha

tak sabar nk tggu msuk krja 20 ogos ni..rindu plak nk brbuka masa tgah bkrja..hehehe..taun ni tkda menu udang mcm taun lpas..taun lpas ada udang..time bkak pose msti mkn udang tu ckit..huhuhu..

rindunya..

20 Ogos 2011..Bemula Cabaran Baru..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

4 hari lg KFC Kemaman nk buka..bila ke bandar je mst org tnya bila KFC nk buka..smua dh tk sbar nk mkn KFC..huhuhu..aku dulu 5 tahun sekali mkn KFC..tu pun masa raya..kumpul duit raya ni sbb nk mkn ayam KFC..haha


skrg ni pun isu video KFC kt youtube tu pn dh kurang..mngkin customer pn malas nk fkir2 kn lg bnda tu..yelah bkn semua KFC mcm tu..prkara tu trjadi pn sbb ada nya staf yg tidak brtnggungjawab..kt KFC Kemaman saya jamin kami semua baik2 belaka.wah..hehehehe

KFC Kemaman nanti akan brwajah baru..kpada yg selalu ke Casa Limbong tu mgkin blh nmpak KFC Kemaman yg dah berubah wajah jd mkin comey tu..pasni customer tkkn berpeluh2 masa beratur sbb aircond baru..hahaha..sejuk lh dlm KFC tu nnt..ruang beratur untuk customer pn dibesarkan..kaunter plak ada 5..satu kaunter khas untuk krushers sahaja..nnt warga Kemaman blh mkn Egg Tart ngan Krushers..Egg Tart ni aku rase sgt glamer dikalangan mereka yg prnah mkn egg tart ni..dr respon diorang rata2 kata egg tart KFC ni mmg sdap..hrga dia RM1.20 sebiji..mahal tu mmg mahal tp mgkin berbaloi dgn rasenya..sbb tu prmintaan Egg Tart ni selalu tinggi..

Egg Tart

Krushers

harap2 dgn keadaan staf yg tk cukup ni kitorang dpt handle customer ketika waktu busy..dgn prtambahn produk2 baru ni diharapkan sales kt KFC Kemaman mkin meningkat..and harap pas masuk krja nnt aku dpt lh naik pangkat ke Star 2 plak..hahaha

so kepada kwan2 aku yg sama2 bekerja kt KFC Kemaman aku ucapkan selamat kembali brtugas dan kuatkan lh mental korang untuk bulan pose dan hari raya nnt..hahaha

Mengantuk..Tapi Tak Mau Tido..huhu

Assalamualaikum dan salam sejahtera..mata ni dah ngantok tp masih tk mau tido..kalu aku letak pale kt bntal ni msti dh tido tp keinginan aku untuk brjaga malam msih kuat..hehehe

aku rase hmpir stiap hari aku brjaga smpai wktu sahur..lpas tu bru tdo..bkn tk ngantok tp syg plak nk tdo..blh pulak mcm tu..hahahaha


biasanya org tido lmbt atau kurang tido mata akan jd mcm panda tu..ooopppsss..tknk9!!!nnt tk hnsem dh.hahahaha..tp nsib baik spek aku ni blh cover ckit2 kepandaan tu..PANDAi kan sya??huhuhu..

15 Ogos 1411..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..tahukah korang peristiwa yg trjadi pada 15 Ogos 1511??tarikh itu merupakan tarikh Melaka dijajah oleh Portugis..harini 15 Ogos 2011 genap lah 500 tahun semenjak peristiwa bumi Melaka dijajah oleh Portugis dan penjajah2 lain..

Gambaran Ketika Portugis Menyerang Melaka
kejatuhan kota Melaka ketika itu sebenarnya disebabkan ada nya pengkhianat di dalam istana Melaka..Nina Chattu dan Uthimutha..kedua dua nya telah diperalat oleh Portugis dengan janji2 manis yg ditaburkan pada mereka..hmm..akhirnya kota Melaka tumbang dan dijajah oleh Portugis ketika itu..

Flor De La Mar(Flower of The Sea)-Kapal Portugis

ketika zaman 40 an dulu segelintir guru2 melayu memakai baju kemeja hitam dgn tali leher merah ketika mngajar stiap 15 Ogos..Hitam sebagai tanda berkabung dan merah plak sbgai tanda kesanggupan untuk berjuang.mereka yg mnyokong Kesatuan Melayu Muda berpakat untuk memakai bju ini sbagai memperingati peristiwa tumbangnya kota Melaka..

sekarang sudah 54 tahun kita merdeka..negara ini pula dijajah selama hampir 500 tahun..mampu ke kita mempertahankan negara kita ni??sama2 lh kita menjaga negara kita ni dan jgn sampai peristiwa 15 Ogos 1511 terjadi lg kepada kita..

Bila Bosan Korang buat Ape Ek??

Assalamualaikum dan salam sejahtera..boringnyaaa....korang kalu boring buat ape eh??kalu dah boring2 ni biasa blog ni akan diupdate..hahahaha..dah tkda ape aku nk buat..kt fb time gini ramai yg dh tdo..

esok adalah hari isnin dan aku nk bgun awal ckit..dlm kul 10 pg aku nk bgun..sbb nk g meeting..haahha..kalu tkda meeting tu mmg tdo smpai ptg kot..haha..pas blik tu nk g tgk2 printer kt kdai..nk g anta beki..technician tu sruh ambik brang ckit..pastu......................................................................................nk buat ape eh??hahahahaha


Man United Menang!!!Yuhuu!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera..mood hepi sbb Mun U menang lawan West Brom td..hahaha..walaupun Man U tu tkda kena ngena ngan aku tp aku akan rase hampa kalu diorang kalah..die hard fan lh katakan..hehe..Man U menang 2-1 je..yg pnting menang..

Goalkeeper Man U sekarang..De Gea
kat sini aku nk komen ckit pasal mamat goalie ni..De Gea..dia kt spain main mmg mantop habis..tp kt england kureng lh..gol td pn aku rase tk ptt dia lpas..mgkin tk dpt sesuai kn lg dgn corak prmainan kt EPL ni kot..tkpe2..kita tgk lama mane dia prlu untk sesuai kn diri..

Mamat ni masa main kt spain ngan Atletico Madrid
takut plak kalu nnt lwan Chelsea,Liverpool,Arsenal dia ni jd goalie bila tgk performance dia skrang....huhu

Lee Chong Wei Tumpas..

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..saya sedih sgt2 sbb Chong Wei kalah ngan Lin Dan td..huhuhu..tp walaupun kalah Chong Wei brmain brsungguh sugguh..bkn mudah Lin Dan nk menang td..3 set diorang main selama sejam lbih!!korang bayangkan stamina mereka..result match td 22-20 14-21 21-23

Musuh ketat dalam gelanggang..
game td mmg menarik dgn aksi2 kelas dunia wa cakap lu..haha..Chong Wei mmg kalah tp scara keseluruhan nya dia tetap menang dgn corak prmainan dia td..mgkin nasib tdak mnyebelahi dia tahun ni untuk menang kejuaraan dunia yg pertama kali bg dia..6 kali mncuba tapi dia ttap hampa..tkpe cuba lg Lee Chong Wei!!!kami sntiasa mnyokong anda!!!Lee Chong Wei boleh!!Malaysia Boleh!!!

Lee Chong Wei tidak pernah menjuarai kejohanan dunia..

Lin Dan pulak dah 4 kali menang trmasuk ketika kalahkan Chong Wei td..

Hari Kidal Sedunia..

Assalamualaiku dan salam sejahtera..harini aku nk brcerita pasal tangan..haha..aku sndiri pn tktau selama 22 tahun aku dilahirkan kt dunia tuhan ni bahawa ada satu hari iaitu Hari Kidal Sedunia stiap 13 Ogos..huhu..msti korang pn tk tau kn??sbb tkda yg wish kt aku pn slamat hari kidal..hahaha..mmg jd org kidal ni best..pada mata org nmpk unik..cewah..ada kwn2 tnya mcm mane ko tlis tgn kiri eh??aku jwab mcm ko tlis gna tgn kanan lh..hahaha..


jd org kidal ni ada susahnya..msa kt poli dulu ada stu kelas ni semua krusi tu skali ngan meja yg blh lipat tu..meja tu plak duk sbelah kanan..tkda pn yg belah kiri..so nk menulis tu kena adjust ckit lh..tk susah mane pn..lg satu aku kalu menulis kt buku msti aku snget kn buku tu..jd aku menulis dlm keadaa tulisan dr atas ke bawah..haha..korang pham tk??tk pham tkpelah..huhu..

kwan aku ada sorang kidal..tp bila mkn ngan sudu dia mkn gna tgn kiri..ramai aku tgk kt dlm internet ni (semua duk cerita pasal tgn kiri ni) kata bila mkn ngan sudu diorang guna tgn kiri..tp aku blh je gna tgn kanan..tk semua bnda aku gna tgn kiri..

ada jgak yg mngatakan org kidal ni lbih bijak..tp bg aku tu suma brgantung pada usaha msing2..mgkin org kidal ni diberi kemudahan untuk jd lbih bijak..sterusnya brgantung pada org kidal itu untuk berusah mnjadi bijak atau tdak..so siapa yg rajin dia akan dapat..kejayaan tidak dtg menggolek..btul tk??huhu
Jangan dekat!!aku tembak guna tgn kiri ni..lg power dr tgn kanan..haha.tom cruise!!

Angelina Jolie pn kidal jgak..
Lin Dan pn sama..Smash dia mmg power giler..

COLLECTION BLOGLIST MATE SAYA BULAT

Assalamualaikum dan salam sejahtera..mlm ni aku cube untuk join segmen dr blogger lain..td  duk b/w trjmpa lh segmen ni..dr Mata Saya Bulat..mata sya tk bulat..mata saya sepet..huhhuhuhu..ni first time aku join bnda2 ni sjak aku mula blogging..hehe..disamping tuan pnya blog ni blh tmbah kwn,aku pn blh tmbah kwn jga..so you get, i get..haha..itu lh tujuan utama Mata Saya Bulat..iaitu buat bloglist..


kalu korang nk join korang kena buat post brtitle COLLECTION BLOGLIST MATE SAYA BULAT..mcm post title aku ni..pastu copy and paste skali imej kt atas ni..

sape2 nk join segmen ni blh klik SINI!!!!

orait dh siap untuk post aku ni..hehe..sampai bulat mata aku ngadap pc ni dr td..haha..hope dpt new frens dr kalangan blogger2..;-)

Sejarah Bendera Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan2..tahun ini merupakan tahun ke 54 negara kita merdeka..banyak pembangunan telah dikecapi oleh Malaysia dari segi ekonomi,pendidikan,pemodenan dan lain2..sebagai rakyat Malaysia saya begitu bangga dengan negara saya..kita harus bersyukur kerana negara kita aman dan makmur..54 tahun kita hidup tanpa penjajah mmbuktikan kita mampu mntadbir sebuah negara yang kaya dengan hasil bumi dan budaya..sekarang saya ingin kongsi kan sedikit mengenai sejarah bendera kita iaitu Jalur Gemilang..

Apa Cerita?? : Ada Kelulusan Tapi Kerja Fast Food Restaurant??

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..td  saya ada terbaca kat blog kwn sy yang bkerja di sebuah car wash..kwan sy ni sdang ambik ijazah dan tgh cuti sem skrang..saya plak tk sambung sbb dah tk mnat untk blajar..kadang2 rase rugi jgak..hehe..ok kita ke cerita yg sepatutnya.kwan sy mnceritakan pngalaman dia dgn seorang customer ni..dia tk puas hati sbb kena marah kerana kesilapan yg kecil..

Lee Chong Wei Mara Ke Peringkat Akhir!!

Assalamualaikum semua..bru je td Lee Chong Wei brjaya melangkah ke peringkat akhir kejohanan badminton dunia..lawan Chong Wei di separuh akhir td adalh Chen Jin dr China..Chong Wei menang straight set tanpa masalah..tp pda set kedua aksi Chong Wei agak lemah bila ketinggalan 4 - 0..tp ape2 pn Chong Wei brjaya kjar    dan menang set kedua..full match 21-13 21-9..tgk la set kedua tu..walaupun ketinggalan tp Chong Wei bangkit untuk kejar blik hingga meninggalkan Chen Jin 21-9..memang power r Chong Wei..huhuu..tp lwan nya di peringkat akhir nnt dijangka kan Lin Dan..bkn mudah untuk Chong Wei mnang bila brtemu Lin Dan..tp diharapkan Chong Wei dpt buat yg trbaik untk memenangi gelaran juara dunia yg prtama bg diri dia sendiri..

Malaysia Boleh!!!!

Software : Deepfreeze

Assalamualaikum semua..kali ni saya nk tulis pasal Deepfreeze ni..ada yg tktau and ada yg tau..ape yg best sgt pasal Deepfreeze ni??ok..bg yg malas/tkda connection internet untuk update antivirus korang tu Deepfreeze ni mgkin satu plihan yg baik..kenapa?????

Apa Cerita?? : Selamat Datang Ejam..

assalamualaikum..huhuhu..hrni sy ucapkan selamat dtg pada diri sy sbb dh 2 3 hari tk tlis post bru..haha..duk sbuk edit blog..tutorial demi tutorial saya try..ada yg jd and ada yg tk..hasilnya tk lah cantik sgt..tp blh lh..huhuhu..

kt sini sy nk bg kredit pada Nurhafizah and SBK sbb tutorials kt blog diorang..korang blh g kt 


tk lupa jgak kt kakak google sy yg comel..hahaha..bnyk info blh dpt dripada dia..

itu jek!!hehehe

Apa Cerita?? : Mood...

takda mood nk edit blog ni...

esok mgkin ada mood..

ntah2 lusa bru ada mood..

arrggghhh!!mane kau mood???!!!!

Apa Cerita?? : Berbuka Puasa Bersama Manager2,Kawan2 ku..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..ptg td saya ke bazar di padang astaka cukai brsama kwn2 dan jgak manager2 sy..wktu tu hari hjan..haha..walaupun hari hjan tp tidak sdikit pn mlemahkan org ramai untuk trus mmbeli juadah berbuka puasa..hujan pn tk lama..dlm 15mnit je..lebat tu tidak lh..

Antivirus Apa Yang Korang pakai??

Assalamualaikum semua..ok harini saya nk tnya antivirus apa kh yg korang guna untuk PC atau laptop korang??plis tggal kan jwapan anda kt ruangan kmen k..ini untuk mmbantu mereka yg sdang mncari antivirus..

Sony Vegas..Berbaloi ke??

assalamualaikum semua..harini sy nk brcerita pasal software Sony Vegas..bg pelajar2 IT mgkin korang pernah dgr software ni..ini adalah salah satu software untuk mnyunting video dan audio..software ni mudah untuk digunakan dan bnyk effect2 yg blh digunakan untuk video korang..bg yg bru nk blaja gna software tu sy syor kan guna Sony Vegas 6 atau 7..Sony Vegas yg terbaru adalah Sony Vegas 10..saya dh guna software ni sjak tahun 2008 hingga sekarang..masa tu sy bnyk edit video2 untuk kelab2 kt poli..so dr situ sy cuba blaja untuk memahirkan lg mnggunakan software ni..bagi pelajar IT kat poli sy ketika itu ada jgak yg gunakan software ni untuk mini projek diorang..so bg yg brminat untuk gna software ni korang blh dwnload kt internet atau dtg rumah sy untuk ambik installer nya..hahaha..insya allah kalu sempat sy akan sdiakan sdikit tutorial untuk mereka yg baru nk blaja..sy pn tdak mahir sgt tp sya ada sdikit sbnyak pngalaman dlm mggunakan software ni..

Apa Cerita?? : Keputusan Temuduga Haritu...

Assalamualaikum semua..hritu sy ada g tmuduga kt perodua untuk jwatan juruteknik..so ptg td msa nk g ambik along kt tmpat dia krja sy trnmpk spucuk smpul surat..nmpk je dr perodua trus sy ambik dan bkak..sprti yg sy jangka kan kputusan nya..

Tips Membeli Webcam

assalamualaikum semua..baru2 ni ada kawan tnya pendapat saya untuk beli webcam..hmm..saya pn tdak arif sgt pasal beli2 webcam ni..so sya pun mntk bntuan kakak google(biasa org pggil pakcik,abg google..haha)..kat sini ada beberapa tips untuk korang yg nk beli webcam..
Webcam jenama Logitech

Apa Cerita?? : KFC Pengotor???

assalamualaikum semua..mst ramai yg dh tau pasal video kt youtube pasal kfc kn??apa yg blh sy katakn bnda tu mmg trjadi..tp korang jgn tkut lh untuk dtg KFC..KFC sgt2 mngutamakn aspek kebersihan dlm stiap prkara..spanjang sy krja KFC manager2 slalu ingt kan kami pasal kebersihan..slepas vdeo tu trsebar kt intrnet ramai yg tnya sy btul ke tdak??trjadi kt KFC mane??sy pn jwb lh stakat yg sy tau..kes2 mcm tu bkn sje trjadi kt KFC..malah kt kdai mkan yg lain pn ada trjadi..

Berfikir Sejenak..:Perkara yang elok dan tidak elok disebut

Assalamualaikum semua..harini aku nk kongsi sdikit perkara yang kadang2 kita sendiri lupa..termasuk lh aku ni..kita manusia sering kali trlupa kn..jd kita mstilh ingat mngingat kan antara kita..nobody perfect..

1.   Perbanyakkan Menyebut Allah Daripada Menyebut Makhluk.
Sudah menjadi kebiasaan bagi kita menyebut atau memuji-muji orang yang berbuat baik kepada kita sehingga kadang-kadang kita terlupa hakikat bahawa terlampau banyak nikmat yang telah Allah berikan kepada kita. Lantaran itu, kita terlupa memuji dan menyebut-nyebut nama Allah. Sewajarnya kita lebih menyebut-nyebut nama Allah yang telah memberikan nikmat yang tidak terhitung banyaknya untuk kita.

Apa Cerita?? : Kuih Popia

assalamualaikum kawan2..dh nk masuk seminggu kita berpuasa kn??ada yg dh mula buat bskut raye..bju raya plak ada yg dh tmpah sblum pose lagi..hahahaha..mcm2 kita blh tgk..yg pnting jgn trlalu boros berbelanja..nanti pas raya tkda duit plak..huhuhuhu

kat sini aku nk cita cikit pasal kuih popia yg dibuat oleh aku dan kakak aku smalam..aku buat ckit je..haha..kami buat kuih popia yg kcik2 tu..ada org panggil popia mini..yelah sbb bnda tu kcik je kn..

Apa Cerita?? : KFC Kemaman..

haritu aku prg tgk keadaan KFC Kemaman..bnyk jgak dh siap..kaunter dh ada..dinding2 kt dlm tu pn smua dh cantik..aku rase sempat siap sblum 18/8/2011 ni..aku bkn ape..rindu nk krja dgn kwn2..lama tk jmpa..skadar tnya kabar dgn sms je..bila msuk krja nnt aku tk tau lh kna duk department mane..harap2 dpt duk backup..tp kalu miss lina nk aku duk department cashier tkkn aku nk bantah plak..kena ikut lh..hehe..

Cerita Dulu-Dulu..Lawatan pertama Kelab Multimedia!!!!!

assalamualaikum..ok kali ni aku nk cita kn sdikit mngenai lawatan kelab multimedia ke FINAS..untuk tatapan semua terutama kpada adik2 aku kt kelab..huhuhuhu..

sebenarnya lawatan kelab ni dh lama dirancang..masa tu krtas krja smua dh siap..pengarah pn dah lulus bajet..tp atas sbb transport lawatan tu trpaksa dibatalkan last2 minit..kecewa..sgt kecewa tp nk buat mcm mane..kalu lawatan tu jd kelab akan buat lawatan ke BTP iaitu Bahagian Teknologi Pendidikan..mgkin masa tu aku tkda pngalaman jd bnyk bnda aku tk prepared awal2..msa tu aku sem 3..

Cerita dulu-dulu..Projek semester akhir..

Auto Detector Clothline
masa tlong imah buat proposal untuk projek dia tu aku teringat kt final projek aku ngan faiz msa last sem hrtu..Auto Detector Clothline..itu lh name projek kami..slama dua sem kami buat projek ni dimana masa sem 5 kami fokus pda unit bekalan kuasa ataupun UBK..UBK ni sbenarnya satu hari pn dh blh siap..tp krana malas,suka buat kerja last minit UBK ni siap dlm msa beberapa bulan..hehehe.UBK ni penting dlm projek kami sbb kalu tkda UBK nnt meletup lh komponen2 elektronik dlm litar kami sbb elektrik trlalu tinggi..biasanya 5volt lh..UBK ni menukarkan elektrik dr 240v kpada 5v (brgantung pada pengatur voltan) dan mnjadikan arus ulang alik mnjadi arus terus..kmponen elktronik ni gna arus terus..bgitu lh scara ringkas UBK ni..UBK kami ni ada 2 output..satu 5v dan satu lg 12v..12v ni untuk gerakkan motor..

Nasimah Binti Yusof..

Gambar kat sebelah ni lh Nasimah Binti Yusof iaitu buah hati aku.hehehe..dah 2 taun lbih kitorang kapel..cantik tk??tkdalh cantik mcm artis..tp bg aku sdap mata memandang..sjuk hati melihat..hehe..kwn2 biasa pggil dia ima atau imah..skrg duk blaja lg kt poli dungun dlm bidang mekanikal pembuatan..aku knal imah mlalui kwn aku..wani..tu pun sbb dia bgtau yg imah ni msuk blaja kt poli dungun sama dgan aku msa tu..jd aku mntak lh no imah ni dr wani..mula2 aku msj dia dh kena mrah..haha..yelah aku ni jnis main2..dia tnya aku jwab main2 lh..mrah giler dia..kbetulan msa tu dia pn tk shat..mgkin sbb tulah dia mrah kt aku kot..huhuuhu.12 januari 2009..tu tarikh aku mula2 knal imah..

Rindu kt kelab..


haha.dh lama aku tk g poli jenguk adik2 aku kt kelab..rindu giler kat diorang..tp nk buat mcm mane..blum ada masa lg nk g walaupun ada sekali dua ak g dungun haritu..bkn tknk singgah..tp tulh..segan plak ngan cik mat..lama tk dgr kabar dia..agak2 nya dia marah tak kat aku??huhuhuhu..

kelab multimedia skrg ni dh tk mcm dlu..mgkin diorang smua prlukan sdkit msa untk sesuaikan diri dgn pentadbiran dan pngurusan kelab..aku pn dlu sma mcm diorang...prlukan msa untuk pikul tggungjawab sbgai presiden ni..alhamdulillah smua brjalan dgn baik wlaupun ada kelemahan yg aku tk dpt baiki..aku hrap mane2 yg ada lg kt dlm kelab tu dpt buat yg trbaik untuk bgunkan kelab..korang smua blh buat lh..hehe

KFC Fun Zone Terengganu 2011 - bahagian terakhir

ok dah masuk bahagian terakhir..huhuhuu..hbis je event fun zone tu macam biasalah..kena kemas balik..semua barang2 yang digunakan kena dihantar balik ke tempat yang sepatutnya..siap je kemas barang2 tu sir ramzan buat satu meeting singkat..just untuk ucapkan tahniah dan terima kasih kerana event fun zone 2011 ni berjalan dengan jaya nya..alhamdulillah..memang satu kepuasan bagi kami yang turut serta dalam kejayaan ni..lepas tu sir ramzan suruh pergi ke batu burok..masa untuk makan..hehehehehe..

dah lama aku tak g batu burok..last sekali aku g masa champs challenge haritu..huhuhu..suasana kt situ macam biasa..cuma masa tu ada satu pertandingan taekwando...aku tk gi tgk pn..sbb tk minat.hehehe..selesai je makan kami g anta barang2 blik ke KFC KT2..kejap je angkat barang2 tu..yelah ramai jgak yg tlg angkt..kt KFC KT2 aku ngan yg lain duk lpak2 je kt dining atas smbil duk bluetooth gmbar2 msa kt fun zone td tu..haha.ska sgt dpt tgk gmbar2 tu..mmg aku rase seronok sgt kt fun zone td..rase nk g lg..hehe

wktu pun dh mkin lwat msa tu..jd aku,nazirul,fadli g stesen bas untuk bli tket bas..duit tiket sir ramzan dh bg..jd aku kna bg tiket ni kpda manager aku nnt..tp malang btul nsib kitorang sebab tket untuk blik kemaman dh tkda..untuk bas sp bumi jelh..zamira bgtau yg bas tong aik mgkin ada..aku pn lpa yg ada bas stu lg ni.hehe.jd kami pn g lh tnya kt tmpat jual tiket ni..yg ada cuma kul 5..time tu plak 5 mnit lg nk kul 5..yg pmpuan tkda masalah..yg masalahnya kami yg lelaki..beg kami smua ada dlm keta sir mat..sir mat plak msih hntar brang2..jd trpkasa lh bg bdak pmpuan blik dlu..jd tggalh kami brtiga kt stesen bas tu smentara tggu sir mat dtg..huhuhu..tp ape2 pun kitorang ttap blik kemaman..tp naik bas kul 9 lh..sementara tggu kul 9 tu kitorang smpat lg g karoke.hahahaha.pas karoke mkn2 n tggu bas blik kemaman...................

masa untuk bersahur!!!

harini hari ketiga berpuasa..aku kejut imah bangun sahur..semalam pun dia pesan suruh aku kejut dia..nanti dah kawin imah pulak yang kejut aku.sebab imah yang masak.hahahaha.harini macam biasa mak masak nasi goreng dan jugak naget.hehehehe.kalu dulu mak goreng naget je..makan dua ketul,air seteguk terus masuk bilik tido..sebab dulu memang payah nak makan nasi pagi2..sekarang ni boleh pulak makan nasi time sahur..hahahaha.tapi kalu takda makanan sangat pun aku minum air je seteguk..sekurang kurangnya dapat pahala bersahur tu... tahun ni aku tak tau nak beli baju melayu ke tidak..yelah..kalu aku beraya pun aku kena beraya kat kfc...mungkin aku pakai baju lama je kot..entahlah..masih duk fikir lagi..sebab aku ingat nak buat cermin mata baru..dh lebih 3 tahun cermin mata aku ni..power pun kena tambah..huhuhuhu

perodua out..assistant manager??

tgahari td aku g jmpa miss lina yg kbetulan dia ada krja kt bndar..miss yg tpon aku dlu..tp kali ke 3 dia kol bru aku angkt..aku tdo lg msa tu..hehehe.dia ckp nk jmpa aku sbb nk tket bas untk claim duit..dia ckp dlm kul 1 atau 2 ptg dia ada kt area kfc..jd pas siap2 mandi aku trus g sana..

tkdan aku nk trun moto miss lina dh tgur aku dr blakang.hehehe..aku pn g lh kt dia..first skali dia ckp dia tgk aku ni serabut serabai skali..mgkin rmbut sdikit pnjg..misai ngan jggut plak dh pnjg..hehehe.aku sengih2 je..aku trus bg miss lina tiket bas yg dia nk tu..miss lina tnya mcm mane interview???aku sengih2 lg..mcm tk dpt..mmg aku rase tk dpt pn..miss lina rupenya bgtau kt sir ramzan yg aku g interview technician hritu...haha..msa tu aku fkir psal assistant manager kfc..mmg miss lina harap aku g interview tu nnt..sir ramzan pn dh bgtau kt aku sruh g..aku tkda msalah..sbb interview kt perodua tu aku mmg out..dia tnya pasal plc trafick light..manelh aku tau..kalu dia tnya pic mgkin aku blh jwb ckit2..walaupn aku dh tk ingt sgt..heehe

9 hrbulan ni miss nk buat walk in interview dpan center point..kalu aku tkda krja aku nk tlg miss..aku tau mcm mane susahnya bila kfc nnt tkda staf..so mane yg aku blh tlg aku tlg lh..lg pun aku pn duduk dkat2 sni je...kcian jgak tgk miss td..sblum blik td dia ckp nk g mpk..buat lsen untuk banner..banner tu untuk cri pkerja..hrap2 usaha miss nnt berjaya..amin.....

G-Shock dan topi Nike hitam ku yang baru..hehe

hahaha..knp bila mlm je susah nk tdo??aku tgk org lain ltak kpala atas bntal trus blh tdo..aku nk trlelap tdo pn blh jd boring..kdg2 tu tktau dh nk buat ape mlm2 ni..nk kuar kwn2 dh tdo..kalu kfc tk renovate aku blh jgak g sana..hmmm..jd aku ngadap jelah kmputer ni..fb,blog,fb,blog...yelah dh tktau nk buat ape kn..

hmmm..hrini aku bli jam baru..dh lama aku tk pkai jam..aku bli jam G-Shock..tp bkn yg ori k..aku tgk yg ori rm450..mhal siot..tu pun simple design je..tk menarik..jd aku just bli kt casa limbong je..rm40..cun pn cun..duk tgk2 jam tu aku trpandang cap nike hitam..hmm..rase nk beli je..lg pun kaler hitam tkda lg..aku trus pkai n bli skali ngan jam..rm55 hbis dlm msa 10mnit.hahaha

cap nike hitam

G-Shock hitam hijau


KFC Fun Zone Terengganu 2011 - bahagian keempat


masuk bahagian keempat..pg tu dlm 7.30 pg kitorang smpai kt dewan tu..suasana masa tu lengang..masih ramai yang tk smpai..perut pn dh lapar..jd kitorang prg ambik makanan dulu.hehehehe.siap je mkn aku tktau nk buat ape..hehehe.jd aku pusing2 cari krja..dipendekkan cerita sir ramzan sruh team maskot (kfc kemaman) ni jemput ibu bapa untuk duduk..mane2 ibu bapa yg dh dftarkan anak2 diorang tu kami akan jmput umtuk duduk kt krusi yg disediakan..kami buat krja tu smpai lh kami dipanggil untuk menari nnt.hehehe..

masa yg ditunggu2 pn tiba..kami dipanggil untuk bersiap sdia untuk menari..aku ingt kn bdak2 ni tgk kami mnari rupe2nya diorang pn menari skali..hehehe.yg ada kt atas pntas bkn staf dr kemaman je..tp store2 lain pn ada..diorang mmg sprting habis lh.hilang rase gugup ni.hehehe.time menari tu mmg best bila tgk bdak2 smua hepi.mak diorang pn ada yg menari..best..sambil2 bdak2 ni menari diorang pn dt hdiah..pmenang ni dipilih oleh sir anuar sndir..mane yg menari bgus mng lh..jd mkin brsungguh lh bdak2 ni smua.aku kt atas pntas ni dh brpeluh2...blum pkai chicky lg..bila dh pkai chicky mmg panas giler2..tuhan je yg tau..huhuhu.hbis stu bdan ni brpeluh..mmg pnas tk trkata lh..dh lh mcm nk lemas je duk dlm tu..huhuhuh.hbis menari tu aku rilek2 kn bdan..panas giler..peluh pn tk kering lg ni..

acara sterusnya adalah kt game stall..masa handle game stall ni aku tk sdar yg acara2 lain tgah brlangsung kt atas pntas tu.hahaha.mcm mane blh tk sdar..mgkin trlalu asyik sgt mlayan kerenah bdak2 ni..ape2 pn mmg best dpt main ngan bdak2..yg pling best bdak pmpuan umur mgkin dlm 2 taun kot..nk lmpar bola msuk dlm bkul tp dia cma lpaskan bola dpan kaki dia je.haha.bdak2 kn..jd aku pn bwk dia duk dpan bkul pastu sruh dia ltak bola dlm bkul..haha.main tipu mknanya..alah bdak2 ni dtg nk hepi..ape salahnya kita gmbirakn diorang ngan ibu bapa diorang kn..

keseluruhan event ni mmg best..mmg fun lh..haha.yg pling best time pkai chicky n trun bwah untk sama2 ngan bdak2 ni..mmg giler r..ada yg trik2..ada yg siap tnya laki ke pmpuan ni??hahaha..aku ni nk je jwb laki tp nnt lari plak bdak2 ni tkut.hahaha.walaupun masa tu aku rase mcm nk pgsan je (pnas siot dlm tu...dlm stengah jam jgak aku pkai chicky tu) tp aku ttap hepi bila tgk bdak2 ni gmbira dpt jmpa n ambik gmbar dgn maskot2 kfc ni..kalu ada pluang mmg aku nk g lg.hehehehe
Fadli-Nazirul-Aku(3 teruna dari KFC Kemaman.hehe)

Chicky(aku pakai chicky tu.hehe) brgambar ngan kanak2 di Fun Zone

Chicky aka Hafizam.haha

haha.aku ngan nazirul tanpa kepala kostum

kak mazlia nk jgak brgambar ngan ace n chippy.hehehe

KFC Fun Zone Terengganu 2011 - bahagian ketiga

okay kita smabung lg cita pasal fun zone ni..dlm kul 11 lbih kitorang(aku,nazirul,fadli,sir mat) smpai dwan tu..sbnarnya kul 10 lbih dh grak tp kitorang g ambik van kt hostel mydin pastu blik smula ke kfc kt2 untuk ambik smua brang2 yg akan digunakn esok..siap smua brang angkt ltak dlm van kitorang pn mnuju ke destinasi yg spatutnya...iaitu ke sebuah dewan sekolah cina..

smpai je kt situ aku dn lain2 memunggah barang2 msuk ke dalam dwan..bila aku msuk je dlm dwan tu aku rase seronok dpt tgk pa system,speaker,kabel mic,snake cable pn ada..hahaha..dh lama aku tk buat krja2 multimedia ni..rindu sgt2..masa kt poli dlu aku ngan mmber2 kt poli lh yg bnyk buat krja multimedia untuk stiap event poli..event yg pling bsar aku prnah handle rase2nya kejohanan sofbal antara poli2..msa tu aku bru sem 2..bdak bru nk blaja..hehehe.tp mmg bila msuk je dwan tu aku tringat kt kelab multimedia..rindu plak nk jmpa adik2 aku kt sana..

krja2 untuk mngemas dwan trpaksa dimulakan agak lwat sbb dwan tu digunakan untuk stu mjlis prkahwinan..jd nk tknk kitorang trpaksa tggu lh diorang siap...dlm 12 lbih jgak bru dpt mula..msa tu kitorang smua diberi penerangan mngenai acara2 pda hri esok..mcm2 ada..dr acara untuk kanak2 hingga kepada acara ibu bapa..yg pling kelakar acara mkn naget dgn budu..hahahaha..unik gile acara ni..hahaha..dipendekkn cita sir anuar ckp tk smpat dh untuk ajar tarian yg keempat dn kelima..jd dia ckp just follow dia menari je..mmg msa tk smpat..sbb kami diberi msa untuk gna dwan tu smpai kul 2 pg je...sdikt hmpa..tp tkpelh..yg pnting event esok mst brjaya..

smpai hotel plak dlm kul 3..bkn reti nk tdo..sembang2 smpai ke pg.hahaha.dh lh kul 6.30pg nk kna ada kt sna..nazirul ngan sir mat tdo lh jgak dlm kul 4..aku ngan fadli plak duk smbang smpai kul 5.30 pg rasenya..hahaha..mmg mata ni tk blh nk tdo..tp akhirnya trlelap jgak..tp tk lama..aku trbangun dlm kul 6 pg..tgk sir mat pn dh bgun untuk g mandi..aku pn tdo kejap smentara tggu sir mat siap mandi...

KFC Fun Zone Terengganu 2011 - bahagian kedua

orait..sambung blik..tgas kami staf2 kfc dr store kemaman adalah untuk menari..hahaha.bnyi mcm best..dh lma tk mnari sjak champs challenge hritu..hehehe..tp hnya 4 org akn dipilih untuk pkai maskot2 kfc..iaitu chicky,ace,edora n chippy..aku dh lma nk pkai chicky sbenarnya..trcapai jgak impian aku tu..huhu..nazirul plak pkai maskot ace,fadli pkai chippy n zamira pkai edora..

hbis je meeting ngan sir anuar kitorang diajar menari oleh sir anuar sndiri..best giler dpt mnari wlaupun malu2 ckit..hehehehe..umtuk mula2 ni kitorang diajar 3 tarian..2 lg tarian akan diajar kemudian..tiga2 tarian ni smua best..mudah untuk diikut..jd tkda masalah sgt lh..hbis je blaja menari kitorang blik rhat dlu..kul 10 malam kna ada kt dewan..

aku,nazirul,fadli g check in hotel dgn sir mat dr jerteh..lpas smpan brang2 dlm blik kitorang kuar mkn ngan bdak2 pmpuan..miss zana,kak mary,ana pn ada..bru smpai agaknya...huhuhu..hbis mkn trus blik bilik..pnat siot...mata pn ngantuk..smpai bilik aku trus landing atas katil..bestttttttttttttttttttttttttttttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!!