Apa Cerita?? : Kuih Popia

assalamualaikum kawan2..dh nk masuk seminggu kita berpuasa kn??ada yg dh mula buat bskut raye..bju raya plak ada yg dh tmpah sblum pose lagi..hahahaha..mcm2 kita blh tgk..yg pnting jgn trlalu boros berbelanja..nanti pas raya tkda duit plak..huhuhuhu

kat sini aku nk cita cikit pasal kuih popia yg dibuat oleh aku dan kakak aku smalam..aku buat ckit je..haha..kami buat kuih popia yg kcik2 tu..ada org panggil popia mini..yelah sbb bnda tu kcik je kn..
bkn snang rupanya nk buat popia ni..prlukn tahap kesabaran yg tggi..huhuhu..kalu nk buat popia ni mstlah kena ada kulit dia kn..kulit popia ni ada jual kt pasaraya2 tu..kt bhagian sjukbeku..mcm2 jnis ada..pilih je..

kulit popia tu kna ptong segitiga mcm gmbar kt bwah..pastu kulit popia ni tk blh trdedah lama sgt pada udara..nnt keras..

Ni kulit popia..tp yg dh dipotong segi tiga kecik2..saiz sbenar besar..
pastu ltak je inti popia kt atas kulit popia ni..jgn ltak bnyk sgt..satu sbb nk jimat (bg yg brniaga..)dua nnt payah nk lipat..
inti popia tu ltak mcm ni..
ni inti popia tu..
dah siap ltak inti atas kulit popia tu korang lipat jelh..cara lipatnya mcm ni..pgang bucu segitiga yg kt penjuru kiri belah bawah tu..lipat ke kanan..
lipat mcm ni..
lipat lg bucu kt belah kanan plak..pastu korang just gulung2 popia tu smpai ke bucu atas..kt bucu atas tu korang kna ltak air skit..nk bg dia lkat..nnt trbuka korang nk goreng mcm mne..huhuhu
gulung smpai ke bucu atas..(sory gmbar blur..huhu)
popia mini yg siap dilipat..
so bila dh siap blh lh goreng dlm minyak panas 177 darjah celcius..haha..mcm frymaster kfc plak..haha







Tiada ulasan:

Catat Ulasan