Sombong??Tak Kenal Maka Tak Tau..haha

Assalamualaikm dan salam sejahtera..

Harini aku nk bercerita tentang tak kenal maka tak tau ni..huhu..ok..aku ni jenis yg susah nk mesra dgn org2 yg baru aku kenal..kalu org tu tk mulakan dulu mmg payah aku nk mulakan..kdg2 aku ada trfikir yg org anggap aku ni sombong..mmg benar..ada yg anggap aku mcm tu..hahaha.setelah sekian lama kenal adik angkat aku pernah fkir yg aku ni sombong sgt masa mula2 dia nmpak aku..tp bila btul2 dah kenal aku baru dia tau perangai aku mcm mane..huhuhu
 
Macm tu jgak kt sini..aku kurang rapat dgn pmpuan kcuali sorang..tu pun sbb dia jenis yg trlebih ramah kot..huhu..dia yg mula2 tgur aku..nk harap kan aku??huhu..org ckap dont judge a book by its cover..btul tu..tp cover sbuah buku tu kdg2 menceritakan yg buku tu bgus atau tdak..so it depends on the person lh..kalu mcm aku ni mmg org nmpak aku agak pemalu..pndiam,SOMBONG..tapi hakikatnya tk jgak..ngan org2 trtentu je aku pndiam ckit..

Aku pun nk jd mcm org lain..blh dibawak berbual..tp aku ni kdg2 tktau nk bualkan apa..hahaha..sbb tu aku diam..aku lbih selesa mcm tu dikalangan org yg aku tk biasa..kalu dgn kwan2 rapat tu aku mmg bnyk mlut..mngusik lh..mcm2..

Mana yg btul2 knal aku diorang pham dgn prangai gile2 aku ni..aku bkn sombong..cuma malu2 kucing jek..hahaha

Cuti Dah Nak Habis.........

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Dah dua hari aku menghabiskan cuti kt kemaman..mcm tk ckup je...huhuhu..esok dah nk blik KJ..malas plak rase..haha..tp nk buat mcm mane..td baru blik dari makan2 ngan kwan2..alhamdulillah dapt jgak belanja diorang semua..tkut jgak duit tk ckup td sbb ATM problem plak td..adoi...yg pnting duit aku ckup..hehehe..

Semalam bila g store perasaan aku rase mcm nk msuk dalam tu je..tp aku bkn lg staf kt sana..huhu..aku ada mntk nk masuk krja sehari ngan miss zana..dah tau tk blh..tp try lh kot2 blh kn..dapat jgak merasa kerja kt kemaman..mmg rindu nk msuk store kemaman..kalu blh dpt krja sehari pun jadi lh..hahahaha..aku pun tktau kenapa aku bgitu taksub sgt ngan store kemaman ni..hehe..aku blh katakan yg store kemaman ni dah kt dalam jiwa aku..manager2,staf2..semuanya trbaik lh..

Aku sdikit terkilan sebab aku tk dapat nk join sama2 ketika CER last check haritu..sebenarnya aku harap sebelum aku g ARMT ni aku dpt sama2 berjuang untuk CER ni..tp nk buat mcm mane..tkda rezeki..mgkin ada hikmah disebalik yg trjadi kn..kalu aku ada masa tu mgkin aku ada buat silap..tk dapat lh 90% tu..tapi perasaan kecewa tk dapat sama2 standby CER tu masih terasa...huhuhuhu

Lepas ni aku akan cuti plak 4 hari..insya allah aku akan blik kemaman..terima kasih kawan2 sebab masih ingat kt aku ni..huhuhu..mcm2 cerita aku dgr yg mmbuat kan aku ketawa..bestnya kalu aku pun ada masa tu..rindu saat2 macam tu...pagi2 esok aku akan brtolak ke KL..tk sempat nk jmpa kwan2 kt store mcm haritu..mnta maaf bnyk2...mntak maaf lg kalu kehadiran aku selama 2 hari ni ada yg trsinggung..terasa hati..aku mntk maaf..selamat maju jaya KFC Kemaman..buat yg terbaik untuk CER check 1st quarter tahun depan..KFC Kemaman is the best!!Forever and Ever!!!!!!!!!!!!!!

Tahniah KFC Kemaman..

Assalamualaikum dan salam sejahtera.......

Baru je lpas tulis post yg sebelumnya..hahaha..dalam post kali ni aku nk ucapkan tahniah pada team KFC Kemaman yg brjaya dpatkan keputusan CER 90%..mmg terbaik lh korang semua..dari manager sehingga lh kepada staf...tapi aku agak terkilan lh jgak sebb tk dapt sama2 berusaha dalam mnjyakan result 90% tu..ape2 pun aku tumpang gembira atas kejayaan mereka..bangga sebab pernah mnjadi salah sorang daripada team dalam KFC Kemaman..KFC Kemaman tetap di hati:-)

Markah anda adalah...........

assalamualaikum dan salam sejahtera..........

Harini start untuk hari2 yg agak meresahkan..knp??dalam 3 hari ni bakl2 ARMT Batch 11 akan menduduki satu ujian praktikal dimana kitorang akan dinilai dan diberi markah..untuk lulus kena skor 90% dan ke atas..peerrgghhh..bkn ke markah lulus 50% ke atas??hahaha..tu dulu masa belajar..sekarang ni lain..hehehe

Proses penilaian ni bkn selama 3 hari tapi dalam 3 hari tu hanya satu hari diambil untuk buat penilaian..team aku kena hari pertama..pg2 lagi sir razak dah dtg stor..punyalah cemas kitorang yg tk ready ape2 ni....walaupun bnyk bnda yg tertinggal sbb trlupa nk buat masa tu tp kami 3 org lulus..ibarat air ada pada paras hidung..macam tu lh markah kitorang..aku dapat 92.5%..lbih 2.5% je dr markah lulus..huhuhu..bnyk bnda yg tk ingat nk buat..bkn tktau tp nervous yg tramat sgt masa buat tu..tp yg pnting lulus..pasni kena prbaiki lg lh supaya apa yg ditegur tu dapat diperkemaskan lg...

Lepas misi kt cook ni kami akan beralih ke backup plak..my favourite department..hahaha..kt backup ni mgkin tkda masalah sgt kot..tp tktau lh tu..tk blh over confident sgt..walaupun bnyk prosedur dah tau tp semua tu tk selalu aku amalkn jgak kt store..jd pasni kena selalu buat krja ikut prosedur..kalu tk msti lupa punya...

Harini mmg ngantuk giler..siap blh tido lg kt kfc...hehe..tp kejap je tdo pn..dlm 30 mnit..hahaha..letinh,ngantuk semua ada..nsib baik evaluation td dah lepas..tkyah repeat blik..kalu tk bkn bdan je ltih..ngan kepala otak lg ltih..huhuhu..esok dan lusa adalah hari trakhir aku kt department cook..pasni akan ke backup,csc,cashier,blik terengganu..hahahahaha..

Termimpi-Mimpi....

Assalamualaikum dan salam sejahtera......

Harini dah masuk hari ke 3 kat department cook..semalam tkda masalah cuma pening cikit2 pasal date ayam..prosedur2 semua tkda masalah sgt nk ingat sbb bila kita buat secara auto nya blh ingt..hehe..cuma aku nk fokus pasal date,shelf life..tu je yg aku lemah ckit..smalam tk bnyk blajar pasal date ni..blik kerja semalam pun mata ngantuk..pagi ni bru tulis log book..dkat sejam jgak tlis log book ni..huhu..bgun dalam kul 11.30 trus mandi..tak pernah dibuat masa kt rumah dulu..hahaha..

Harini nk belajar bnda lain plak..yg pnting krja yg smalam aku buat aku akn kurangkan dan tumpukan pada krja yg blum aku buat..macam check temp. produk..aku tk buat lg smalam..harini nk buat..breading ayam pun blum lg..so harini tu lah mission imposible aku..hahaha

Malam td aku brmimpi..mimpi ape??mimpi kan kwn2 kt store Kemaman..pergghhh..sampai ke dalam mimpi..hahaha..kpd kwn2 yg aku rindui kt KFC Kemaman..aku akan blik blan 2 ni..brape haribulan??secret lh..mane leh bgtau..hahaha..aku akan ada 2 hari offday sebelum masuk ke store baru aku kt terengganu..dalam 2 hari tu harap2 dapat luangkan masa ngan family,kawan..dan tk lupa jugak buah hati yg lama tk jumpa..imah..hehehehe

Cook Department...

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Semalam merupakan hari pertama aku dan ARMT2 lain kat store untuk belajar tentang department cook...agak meletihkan jgak..mgkin sebab tak mkn pagi kot..hehehe..proses pembelajaran tu takda masalah sgt sbb aku dah tau serba sedikit tentang cook ni walaupun tak banyak..ada beberapa benda yg aku blum tahu macam basuh colla,filter unit dan lain2..harini kitorang akan masuk store lagi untuk buat kerja2 kat cook..masa ni kitorang akan berdikari sebab tkda Training Officer yg akan guide kitorang..tapi staf2 ngan manager kat sana masih blh mmbantu kitorang...

Aku agak teruja lh jgak untuk mulakan krja harini sebab dah lama tk masuk store untuk buat operation..lagi2 kt cook..selama ni aku lbih pada backup dan cashier je..so masa ni lah ak kena train diri aku btul2 untuk mantapkan lagi skru2 yg msih longgar tu..huhuhuhu..

Rindu kat store lama tu tetap ada..sampaikan ada sorang staf kt store baru aku ni mengingatkan aku kt adik aku kt store lama tu..huhuhu..environment kt store baru aku ni jauh berbeza dgn store lama aku..store baru aku ni tak trlalu bz mcm store Kemaman..so ada masa lh jgak untuk aku belajar..

Satu mggu lbih aku akan berada dlm department cook ni..aku mngharapkan yg trbaik dari diri aku sndiri lh..kalu blh nk tau semua alang2 dah masuk jd ARMT ni..

ARMT...

Assalamualaikum dan salam sejahtera........

Dah lama tak update blog ni..bkn sbb tkda masa tp sbb broadband aku kena ptong..hahaha..ok post kali ni mcm biasa..berkisah kan kerja aku kt KFC tp bkn lagi di KFC Kemaman..knp lak??sbb aku skrg adalah ARMT atau pun Assistant Restaurant Manager Trainee..Manager ke??tak lg..aku msih under training sbelum aku btul2 disahkan untuk jd assistant..selama setahun setengah aku bkerja dlm KFC baru aku dpt jadi ARMT..ada yg tnya knp lama sgt??aku tktau nk jawab apa..mngkin blum ada rezeki lg..aku pun sebenarnya tk puas lg kerja sbgai staf kt Kemaman..seronok bkerja kt sana..semuanya dah mcm keluarga kedua aku..bila dah ada kt sini ni rindu kt diorang semua tu selalu terasa..2 bulan lbih aku tkkn jmpa diorang..melalui telefon jelah kalu nk lepaskan rindu pun..

Berat nak tinggalkan diorang sebenarnya..seblum nk ke KL sempat ke store untuk jmpa semua buat kali trakhir..sdih gile...tapi aku ttap kena g jgak..bnyk kenangan aku kt sana..trutama hari2 trakhir aku kt store..kitorang sempat main boling..mkn2..cuma karoke je tk sempat..huhuhu..hari trakhir aku krja pling best..acara wajib bg staf yg akan meninggalkan store..kena mandi..hahaha..nk tknk kena jgak..mula2nya aku dah tau diorang nk mandikan aku bila sir ishar dtg mntak enset aku..dr situ aku dah dpt tau..last2 sir ishar sndiri mntak aku dimandikan..hahaha..dia suruh aku keluarkan enset dan semua barang dlm poket..dgn jag yg pnuh ngan air dia mandikan aku..huhuhu..seingat aku 2 jag jgak..perghhh..sjuk giler..dah lah mlm tu hjan..blik rmah trketar ketar aku..huhuhu..tp ape2 pun trima kasih sbb bg aku pngalaman manis ni..hehehehe

Sepanjang aku kt sini aku dah bgtau pada diri aku untuk buat yg trbaik..bkn pada diri sndiri je..tp untuk Miss Lina yg bnyk mmbantu aku,semua manager,dan kawan2 aku..semua hadiah2 yg diorang bg kat aku haritu aku bwak ke sini sbgai motivasi untuk aku jalani training aku ni..pengalaman setahun setengah kt store bnyk mngajar aku..tapi masih bnyk yg prlu aku belajar..basic tu dah ada cuma nk kemaskan skru je ckit lg..kata miss lina..hehehehe

3 hari dah aku kt sini sjak lapor diri 8 Disember haritu..tkda masalah sgt cuma aku kurang sesuai ngan org2 baru..prlukan sdikit masa..bila dah masuk store nnt mgkin aku akan lbih rapat ngan ARMT yg lain..esok akan start kelas cook..aku masih kurang arif pasal cook sbb aku lbih bnyk bkejra kt backup ngan cashier..so kelas ni aku prlu fokus lbih ckit..tk bnyk sgt prosedur kt cook kalu nk dibandingkan ngan backup..so aku harap tkda bnyk masalah..org lain blh buat aku pn blh jgak..huhuhu..kepada kawan2 aku kt sana..ayie,azmie,mazlia,adik ana,kak mary,nozul,ibu,miss farah dan semua staf kt KFC Kemaman..semoga berjaya dapatkan keputusan CER 90 ke atas..Kemaman blh buat..kepada diri aku sndiri..semoga brjaya menjalani latihan kt sini..........

Peluang...

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Pertama sekali aku nk ucap alhamdulillah kepada Allah swt kerana aku mndapat berita gembira dari manager aku td..apa berita gembira itu??aku dpt peluang untuk pergi temuduga assistant manager..huhu..harap2 semua berjalan lancar nnt...

Walaupun aku gembira ngan berita tu tapi hati ni berat nk tinggalkan kawan2 kat KFC Kemaman..walaupun aku still dlm KFC tapi mgkin tk sama dgn KFC Kemaman..susah payah kerja,suka duka ngan kawan2 semua tu kenangan yg mmg tk mampu aku nk lupakan..tapi nak taknak aku kena tinggalkan jgak KFC Kemaman untuk prgi lbih jauh dan naik setapak lg dlm KFC ni..jika ada rezeki lah...dan aku juga harapkan sokongan dari kwan2 dan keluarga..

Semua kawan2 aku kt KFC Kemaman macam keluarga aku sndiri..gaduh2 pun baik semula..mcm adik beradik..sayang betul nk tinggalkan kawan2 aku ni..mcm2 kenangan kat KFC Kemaman..setahun lebih aku kt sini bnyk bnda yg trjadi..semua tu aku anggap pengalaman bekerja dan pengalaman dalm persahabatan..


Letih,penat,takda mood!!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Harini aku rase sgt malas untuk msuk krja..penat,letih dan sewaktu dgan nya,,,blik krja smalam dalm kul 3 lbih..kul 4 baru tdo..pastu bgun plak kul 7.30 pg sbb nk g hospital...mata ni mngantuk giler...8.30 smpai hspital kul 11 baru smpai giliran jmpa dktor...70% masa mnunggu aku tu aku rase aku tdo..hahaha..kul 12tgah hari baru semua urusan aku selesai kt hspital..lpas tu trus g kfc untuk krja..

Masa masuk krja tu mmg aku rase tkda mood sgt..penat..buat krja pn slow je..tp nasib baik dari semasa ke semasa aku dpt speed ckit..cuma mata ni jelah mngantuk ckit..mkan pn tk lg masa tu..aku break kul 5.10ptg..tp naik hstel untuk mkn kul 5.30..sbb duk susun bun..aku saja punch card awal..sbb ada cashier yg blum break..nnt lewat plak diorang break..mazlia break 2 jam..miss farah 45 minit..nnt tkut bz susah plak cashier tk ckup..tu jelah yg mmpu aku buat walaupun aku rase letih sgt2..break plak sejam..ptutnya 2 jam..tp aku pham sbb tkda staf..

Masuk dari break plak lg sekali aku rase aku tkda mood..huhu..krja lg lembab dr mula2 masuk krja td..tkda smngat lngsung..mmg aku penat giler2 harini..mgkin trlalu lama bkerja smpai tido pn tk ckup..tp mcm tgah hari td jgak..slow2 mood aku mkin ok..smngat aku smkin ada..masa tu aku tk kisah lh kalu customer nk marah aku lambat ke apa ke aku tk kisah..kalu silap haribulan aku plak yg marah customer..hahaha..tp tkdalah smpai tahp tu skali..marah dlm hati jekot..hehehe

Balik krja td tk mcm semalam...semalam aku prepack coleslaw ngan nozul untuk order catering..mlm ni ada niat nk tlong prepack tp malas je rase..rase nk blik rumah rhat2,msj imah..tu je aku duk pikir..tp nasib baik kak mary ngan adik ana trun..sbb diorang morning pg esok..

Esok masuk kul 5 ptg..dapat jgak aku rhat kn badan lama ckit..nk tdo puas2 nnt..hehehe..kul 4 baru nk bgun..hahahaha

Keletihan..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...........

Fuhhh!!!dah lama aku tk update blog aku ni..dh brhabuk ckit..hahahaha..mcm2 bnda trjadi spanjang aku tk update blog ni..tp aku tk nk lh cita smuanya..nnt panjng lebar plak cita aku untuk mlm ni...

Gaji blan ni ok lh jgak..dpat Rm1***..kurang skit dari blan lepas..tp ok lh jgak untuk staf biasa kt kfc..wlaupun pnat ckit tp tk kisah lh tu..sbb aku pn happy krja kt sana...cuma nnt bila kena transfer ke tmpt lain aku risau tk dapat sesuaikan diri dgan staf2 kt sana..harap2 nnt semua brjalan lancar lh bila aku kena transfer ke tmpat lain..dan mudah mudahan dpt naik pangkat..tu yg pnting..hehehe

harini aku masuk kul12 backup..smua brjalan lancar walaupun sdikit kelam kabut td..sbb bos dtg..hahaha..mlm td ntah knp aku rase letih sgt2...sbelum nk kira stok tu pun dh malas..keletihan..siap je kira stok aku tlong epi kejap sbb tkda org..buat krja mmg lembab giler aku ni..mood pn tkda..ibu ada jgak tgur sbb apa aku ni gini??aku snyum2 je..bkn marah kt org..tp keletihan..tktau knp..tpat kul 11 aku punchcard..naik atas hostel tdo stengah jam sbelum angkat stok....baru lh rase lega ckit dpt rehat...tp mood masih tkda..semua org aku tk brcakap..org tgur pn aku snyum..kalu jwab pn jawab sepatah dua je...settle smua stok aku angkt mood aku smkin ada..mgkin sbb bebanan krja dh tkda..hehehekpda yg terasa ngan aku masa tkda mood tu..ampunkan aku eh...huhuhu..bkn marah ngan sape2 tp letih sgt2..

Kejayaan Sebenar...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Umur aku dah 22 tahun dan ramai kwan2 aku bkerja dgan gaji yg agak lumayan...rm2k,rm3k tu dlm tgn..aku??ramai yg kata berapa lama aku nk stay kt KFC sedangkan aku blh dpat kn kerja yg  much better than KFC..aku tk fikir aku kerja KFC ni aku tk blh hidup...mgkin gaji aku tk seberapa kalu nk dibandingkan dgn kwn2 aku yg lain..tp pada aku biarlah kita buat satu krja yg kita suka..

Tak guna jgak kalu kita krja gaji beribu ribu tp tk jadi manusia...lbih baik hidup sederhana tapi jd manusia yg brguna..Kejayaan bkn diukur dari wang ringgit sahaja..tapi seluruh kehidupan kita..korang brjaya dalam wang ringgit tapi perangai teruk tk blh jgak..tkda duit mmg susah..tp kalu ada duit pun susah jgak kalu tk pandai mnguruskan duit tu..

Tapi tak salah jika kita ingin kan sesuatu yg lebih baik..tu dikira satu motivasi untuk kita jadi lebih brjaya...bila bkerja tu tk salah kalu kita pasang impian untuk naik dari tahap ni ke tahap yg lbih baik..naik pangkat mksud aku..bkn gila pangkat tp mahukan sesuatu perubahan dalam krja kita..tidak lah kita ada di tahap yg sama je...ada rezeki alhamdulillah..tp kalu tkda mgkin perlu ada usaha yg perlu ditambah...

Alhamdulillah sekarang aku kt KFC dah naik kepada STAR..walaupun STAR msih bnyak bnda perlu belajar...haritu kena tnya dam meeting pun tk blh jwab..mmg bnyk lg perkara dlm KFC ni aku tktau..bagi aku mkin kita belajar bkn brmkna mkin kita pandai..tapi kita mkin bodoh..knp??sbb bertapa bnyknya ilmu yg kita tak tau...tkda orang yg pandai segala galanya dlm dunia ni...tuhan cuma bagi setitis dari lautan ilmu Nya kepada kita..

Aku kalu blh nk jadi manusia yg bekerjaya dan beragama..imah pun ada tgur pasal smbahyang aku..mmg sekarang aku dah blik kepada perangai lama aku..tk ambil berat pasal sembahyang..sekurang kurangnya ada imah tgur aku..so harap2 pasni aku dapat baiki diri aku ni..nk jadi org laki tk blh mcm ni..nnt nk jadi ketua dan imam dalam keluarga..nk bimbing isteri dan anak2..kalu aku dah tk btul mcm mane ngan isteri n anak2 aku nnt..terima kasih imah sbb tknk tgk aku jadi manusia yg tk brguna:-)

Are You Chinese????


Assalamualaikum dan salam sejahtera....

OF COZ NOT LAH...saya melayu lh..huhuhu..tapi dari sekolah menengah kebanyakan org trmasuk lh cikgu ingat aku ni cina..aku tgk dalam cermin tk mcm cina pun..mgkin luar cermin kot nmpk mcm cina..hahaha..

Bukan org melayu je ingat aku ni cina..bah kan org cina kt kedai serbaneka tepi KFC tu pun ingat aku ni cina..huhu..nak kata kulit aku ni ptih mcm cina tu tkpun..aku tgk mcm org melayu jgak..ntah kt mana org tgk sampai blh cakap aku ni cina..tp dlm gmbar masa aku kcik ada nmpk mcm cina2 cikit..cikit jelah..huhu..

Macam cina tak???
Yang kat atas tu gmbar pertama..ada lah cikit2 kn..kalu tkda pun kata jelah ye..ambik hati..hahaha..cuba kita analisis gambar kedua plak..

Macam mana dgn yang ini???nmpk mcm melayu ckit..haha
Tu gambar masa umur brapa tahun ntah..masa tu aku tinggal kt johor..masa umur aku 7 tahun baru pndah terengganu..ok sekarang gambar ketika darjah 4 or 5 or 6..dah lupa..hahaha
Macam org asli je kan..huhu
Yang sebelah kanan korang tu aku..tk nmpk mcm cina langsung...nmpak mcm bdak skima..hahahahaha..tp masa ni tkda lagi yg ingat aku ni cina..bila msuk sekolah menegah baru org start ingat aku ni cina..tp malangnya tkda gmbar masa sekolah menengah..huhu..tapi tkpe..gambar masa blaja kat poli ada..huhu

Cina??Melayu???
Kalu lagi putih nmpak jgak mcm cina..hahaha
Gambar last sekali adalah masa kt KFC..sbb kt KFC ni aku dpt nama acong..kt sekolah,kat poli tkda plak org panggil acong ke,ah seng ke,ah long ke..so mari kita lihat sejauh mane kecinaan pada wajah ku ini..hhuhu..

Sila fokus pada jejaka bertopi merah sahaja..hahaha
Masa kt kerja pun aku tgk tk mcm cina diri ku ini..tp why???why??mengapa ini semua harus berlaku??(nyanyi mcm lagu cinta tiga segi tu untuk dpat kan mood....)..mgkin pada sekali imbas tu aku nmpk mcm cina tp dua kali tiga kali imbas nmpk mcm melayu..huhuhu..nk kata aku ni ada keturunan cina tu tk jgak..tp tk tau lh kan..yg aku tau mmg tkda..huhu..apa2 pun aku tk kisah org nk ingat aku ni cina atau tak..yg pnting aku adalah aku..cewah...hahahahaha

Aku Happy!!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Harini aku hepy..kenapa??pertama..esok aku tk kena duk cashier..tp masuk morning backup dgn ana..hehe..kedua..terengganu menang semi final pertama dengan selangor tadi..hahaha..ketiga..ada birthday party kecik2 kt KFC td..huhuhu

Gembira hati ni bila Miss Lina bgtau esok aku masuk backup..harap2 esok semua brjalan lancar kt department backup..kalu blh smua nk smooth je..td closing pun smooth je..mgkin sbb tk bz dan ada
kak ju yg blik kul 12mlm..so ada jgak yg mmbantu aku ngan ayie closing..sebelum kul 2 semua dh siap..mamat ngan lan kt cook pun sama..mazlia ngan nozul kt cashier pun sama..blik awal lh jgak..tk mcm biasa..kdg2 tu kul 2 baru backup nk simbah lantai..td kul 12 lbih dah simbah lantai..huhuhuhu..kalu hari2 mcm ni kn best..hehehe..

Esok masuk morning..harap2 tk lewat lg..kalu blh pasni nk cuba masuk awal..tk macam sbelum ni yg kdang2 tu lewat beberapa mnit..yg paling dasyat lewat 1 jam stengah..huhu..cian kt ana yg morning sekali ngan aku masa tu..tido mlm ni nak set dalm otak yg nk bgun awal n masuk awal..semoga berjaya hafizam..hahahaha

Aku Marah Orang???

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Dah lama aku tk update blog aku ni..huhu..bkn tk smpat..mgkin sbb malas..penat..dan sewaktu dgan nya..ak pn tktau nk tulis pasal ape..hahaha..asik2 pasal KFC je..dah mmg aku bnyk hbiskan masa kt sana..huhu...

mggu lepas aku duk kt department backup..mggu ni pun sama..tapi ada satu hari duk cashier dan satu hari duk cook..cook???alahhhhhh..kt cook aku ni tk biasa lg..tp tkpelah..sbb aku pn jarang duk cook so bila ada peluang duk cook ni blh lh belajar..

Makin lama aku kerja kt KFC ni aku rase aku makin mudah bengang ngan org..trutama bila duk cashier..hmmm..tk tau knp..mgkin trlalu lama aku smpan kebengangan aku ni..dari susah nk marah kt org jadi mudah plak nk marah kt org..tp aku bkn marah pn..cuma mgkin nmpak mcm marah..huhu..kalu yang kena 'marah' ngan aku tu aku bkn marah..bengang je..hahhaha..kadang2 tu mgkin cara aku cakap tu mcm marah..tp tak..mcm aku ckp td lh..bengang je..bila krja kt KFC ni kita kena faham jgak krja org lain..mana yg blh kita ringankan krja org lain kita buat..dari duk saja apa salah tlong org lain kn..tk rugi pn..tk semestinya kita duk department tu kita tk blh tlong kwan kt department lain..bkn kena ptong gaji pn..aku ni pun kadang2 sabar jelah..sabar2 pun ada batasnya..aku rase dalam satu tahun lbih aku krja kt KFC tk prnah aku nk marah2 org..haritu je aku tk tahan sgt dah..so trpaksa lh aku melepaskan kebengangan aku tu walaupun hati ni tknak..sebab dh trlalu bengang,trtekan..

Haritu kt backup pn aku bengang jgak..mmg aku tk dgr order dr dia..kalu aku dgr mmg aku dh buat..tp tk dgr..lpas tu dia ckp dgn nada sdikit marah..aku pun dgr je mcm tu trus masak tu masak ni standby produk  untuk cashier bnyk2..tk payah nk mntak2 kt backup..ambik je dalam island tu..tp aku tgk dia pn mcm mood tk ok je sebelum tu..tp terasa hati jgak..dalam hati ada taman ni..hahhaha..

Hari ni tkda masalah..semua ok..closing pun siap sbelum kul 2..customer pn tk ramai mcm biasa..dah dua hari mcm ni..esok tktau lh mcm mane..mgkin bz mgkin tak..apa2 pn krja tetap krja..huhuhu

Handphone Baru!!!!!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

AKHIRNYA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Akhirnya dapat jgak aku beli sbijik handphone mnggunakan duit titik peluh aku sndiri..huhuhu..bkn duit mak abah..bkn duit kakak adik..bkn duit PTPTN...handphone baru ni aku beli setelah mndapat gaji yg agak lumayan untuk bulan ni..huhu

Handphone yg aku beli adalah Nokia N97..handphone ni dah ada kt market sejak 2009 lg..walaupun skrg ni ramai trkejar kejar kn blackberry dan seangkatan dgan nya tp aku lbih trtarik pada N97..knp??ntah lh..tgk je trus brkenan..cewah..hahaha..hrga nya RM920..tk blh nk kurang langsung..tp tkpelh..aku tgk2kt kdai lain pn mmg kt situ murah..


N97 QWERTY Board

Nokia N97

Tercapai Hajat...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah..bulan ni gaji aku sedikit sebanyak menggembirakan hati aku..bulan ni aku dapat RM1700 lah senang kira..berbaloi lh dengan penat lelah masa aku bkerja..bulan ni rata2 staf dapat gaji RM1000 ke atas..kalu tk sampai RM1000 pun dapat RM900 ke atas..semua tu hasil penat lelah bekerja..

Bulan ni aku nak beli handphone baru..aku tak pernah lagi beli handphone guna duit aku sendiri..aku cuma pakai semula je handphone kakak aku..ni bila dah krja dan gaji pun ok aku bercadang nak beli handphone..guna duit aku sendiri yg datang dari penat lelah aku sendiri...

Tadi tercapai jugak hajat aku nak belanja kawan2 makan..dah lama sebenarnya aku simpan hajat ni..malam ni baru tercapai..sebelum ni kesempatan tu tak ada..kali ni masuk je gaji trus aku belanja..insya allah lain kali ada rezeki aku belanja lagi..hehehe..

Esok aku kena g KFC KT2 untuk kelas Product Champion..kelas 4 jam je..dari kul 2 ptg sampai kul 6 ptg..aku tk tau lagi mcm mana kelas Product Champion ni..ni first time aku dgr pasal kelas ni..yang aku tau kelas ni pasal prosedur kerja2 dalam KFC..ni lh peluang nk belajar prosedur dgn lebih mndalam.harap2 lpas kelas ni aku dpt lah ajar balik staf2 baru buat krja ikut prosedur yg btul..


Kepala Serabut..

Assalamualaikum dan salam sejahera...

Hmm..harini msuk krja mood aku di tahap rendah..mgkin lupa nk cas kot..haha..mula2 masuk krja aku lbih bnyk diamkan diri..pas lama2 ckit baru mood tu dtg..alhamdulillah aku tk trbawa bawa mood tu smpai habis krja..dr smalam lg mood aku tk tntu..trutama msa msuk krja..mmg low..pastu ok ckit2..

Harini smua ok kt department cashier..tkda masalah dr customer..staf2 pn ok je harini..mood baik..hehe..cuma td aku rase pnat je..dpt rehat pun kul 6 ptg..break 2 jam..tp aku msuk awal..aku break dlm sejam 15 mnit je..sbb aku fkir ibu ngan mazlia blum break lg..kalu aku msuk kul 8 lwat lh diorang break..aku tau sgt kalu cashier ni tk break dlm masa 2 atau 3 jam selepas masuk krja mmg kepala otak tu tension..kcuali lh kalu masuk kul 9 pg...masuk 9 pg kul 10.30 bru bkak kaunter..pas aku masuk break td aku trus suruh ibu handover..aku tgk dia mcm penat je..jd aku ambik kaunter dia n dia buat krja2 handover sbelum break...pas ibu break mazlia plak break..bila semua dh break bru lega ckit kt department cashier walaupun agak bz sdikit slepas 10.30 mlm..tk mcm semalam..yelah sales harini pun lbih bnyk dr semalam..

Esok aku akan masuk morning backup kul 8.30 pg...huhu..dpt jgak duk backup..tp tk blh trlalu gmbira sgt..sbb bila2 masa je aku akan dipanggil untuk cover cashier bila stor dh start bz n tk ckup cashier..aku tk kisah sgt pn..cuma bila beralih dr backup ke cashier ni mood aku akn trun sdikit..yelah..sape suka duk cashier..tp nama pun krja..kena lh dgr arahan org atasan walaupun hati berat untuk melakukannya..cuma prlu fkir positif je..btul tk??huhuhu..ok lh..mata pun dh ngantuk gila ni..sampai kt sini jelah aku menaip di sini..aku nk tido plak..tata;-)


Istiadat Konvokesyen...

Assalamualaikum dan salan sejahtera..

Akhirnya konvo jgak aku..huhu..best sgt2 masa brjalan atas pntas td..rase nk ulang sekali lg je..hehehe..pasni tkda dh konvo untuk aku..sbb aku dh tk smbung belajar lg..

Konvo td start kul 8.30 pg..mata ni mgantuk giler..ada jgak curi2 tdo td..haha..semua brjalan lancar..masa nk ambik diploma td pn ok..sempat pandang ke arah cameraman..huhu..lega bila semua dh selesai..habis je konvokesyen td aku trus keluar cari mak,along dan imah..nk ambik gambar plak..hehe..imah bg aku bear satu..pink plak tu..haha..mak ngan along pun bg jgak..warna coklat..huhu..tak bnyk sgt gmbar yg aku ambik..tp ok lh dr tkda lgsung..masa ambik gmbar lh pling best..ni antara gambar2 td...

Kat belakang DKU sebelum bergerak ke Dewan Besar..     

Bergambar dengan mak dan Along..
Bakal isteri pun ada..hehehe

Ngan kekasih tercinta..wah..hehe

Bakal menantu mak ni..comey nya..hehehe

Ngan mak tersayang..

Panas..tapi maintain senyum..hahaha
Ni lah antara kenagan2 masa konvo td..rindu plak nk jumpa kawan2..pasni mmg payah..harap satu hari nnt kita dpt kumpul sama2 dan enjoy sam2..hehe..

konvo oh konvo...

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Letih btul hrini...bgun pkul 7 pg pastu g poli plak dlm pukul 8 pg...dgn perut laparnya..trus g poli tnpa sarapan..start daftar kul 9 lbih..kalu tau kitorang g makan dulu td..pas daftar konvo kt DKU g dewan besar plak untuk raptai..

Masa dalam dewan tuhan je yg tau perasaan mngantuk dan lapar ni..huhuhu..dua tiga kali gak trsengguk td..biar r..ada kisah..haha..agak lewat jgak raptai tu selesai..kul 1.30..dgn perut lapar nya..perasaan geram trus mnyelubungi hati ku ini..huhu..tp tkpelah..pngalaman semua tu..nnt blh cita kt anak2..haha..

Selesai raptai kitorang g makan lh plak untuk mgisi prut kami ni..siap mkn trus g kt unit UPLI untuk ambil jubah konvo..ya Allah..ramainya org...brhimpit himpit..brcampur plak dgn laki dan pmpuan..dh lh panas..dkat sejam lbih jgak aku brgelut brsama kwn2 aku untuk msuk ke blik jubah konvo tu..sebelum dpt msuk tu mmg trpaksa sabar..org belakang asik tolak2 je..nsib baik dpan aku bkn prempuan..tepi je..cian jgak..ptut nya pihak poli kena lh ada sistem sikit ketika proses ambil jubah tu..dh 8 kali istiadat konvokesyen ni di adakan..kelapan lapan konvokesyen mcm ni ke???harap2 pasni ada perubahan..

Esok hari konvo aku..7.30 pg nk kena ada sana dah..msti ngantuk lg dlm dewan tu nnt..huhu...

Tiada Siapa Mampu Hidup Sendiri...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Dalam dunia ni takda siapa pn yg mampu brjaya tanpa pertolongan orang lain..walaupun kita nmpak mcm seseorang itu brjaya hasil titik peluh mereka sndiri tp dalam sedar atau tidak ada org lain yg sama2 mmbantu..tidak kira lh prtolongan sekecil atau sebesar mana pn..tkda manusia mmpu brjaya tnpa prtolongan org lain...

Tidak semua perkara kita mmpu lakukan sendiri..sedangkan untuk brnafas kita perlukan oksigen..lapar kita perlukan makanan..siapalah kita tanpa keluarga dan kawan2 yg stia mmbantu??kdg2 kita tidak sedar dgn bnda tu semua..btul tak??siapa lh kita kalu tiada oksigen yg Allah kurniakan pada kita..kenyang kah kita tanpa rezeki yg diberikan oleh Allah???hebatkah kita yang mengaku "aku berjaya dari titik peluh sndiri"??sedangkan jasa dan budi mereka yg menghulurkan bantuan kepada kita dilupakan??

Manusia tidak sempurna..setiap manusia ada kelemahan dan kelebihan yg berbeza2..dan kelemahan itu dapat dibaiki dgn adanya mereka yg memiliki kelebihan untuk menampung kelemahan itu..sebagai contoh adalah org kaya dan miskin...kelemahan si miskin adalah kekurangan duit..dan kelebihan si kaya adalah memiliki duit yg melimpah ruah..menjadi tanggungjawab si kaya untuk mmbantu si miskin menjalani kehidupan dgn lbih baik..sama ada mmberi peluang pkerjaan atau mnghulurkan sedikit bantuan..si miskin pula blh bkerja mncari sdkit duit brsama si kaya dgn kelbihan yg mereka ada..kelebihan yg macam mana??memasak,membaik pulih,mengajar..itu semua antara kelebihan2 yg dikurniakan pada tuhan kepada segelintir hamba Nya..yg pandai memasak blh mmbantu mereka yg tidak pandai memasak..dan sebagainya..

Kita juga bersifat lemah..kerana itu kita tidak mampu hidup sndiri..antara perkataan yg menunjukkan kita ini lemah adalah perkataan 'tolong'...prkataan yg sering kita sebut untuk meminta prtolongan..ini menunjukkan yg kita tidak mampu mmbuat sesuatu prkara dgn sndiri tanpa prtolongan dari org lain..kerana itu lh kita saling memerlukan..jgn ingt kita mmpu melakukan semua perkara dgn keupayaan kita sndiri..

Pertolongan bkn sahaja berbentuk kebendaan..malah mmberi motivasi atau semangat adalah prtolongan..tenaga pun satu bntuk pertolongan..jadi kita tidak blh kata yg "aku tkda duit..mcm mana nk tolong kau.."bkn ke tuhan mmberi kita akal fikiran untuk brfikir??bkn ke tuhan berikan kita tenaga untuk melakukan sesuatu prkara??gunakan lh ia sebaik mgkin..walaupun bkn untuk diri kita sendiri...

Setiap pertolongan itu bkn lh prkara sia2..kita harus ingt yg kita juga memerlukan bantuan dari org lain satu hari nnt..mgkin masa itu blum tiba..bila kita diminta tolong oleh kwan2 atau sape sahaja bantu lh mereka mengikut kemampuan kita..perkara yg baik akan dibalas dgn kebaikan..

Pengalaman Mengajar...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Tiap2 hari aku cerita pasal KFC kn..hahaha..nk buat mcm mane..staf2 kt KFC ni ibarat keluarga kedua aku..ada umi..ada maksu..ada kakak nozul..hahaha..dh mcm satu keluarga betul plak..harini aku krja kt department backup..closing ngan adik ana..semua brjalan lancar..closing harini pun rase puas hati..tp tktau lh mcm mane miss farah fkir esok..tkut ada yg trtinggal jek..huhu..

Esok aku kena duk department cashier plak..hmm..sayang plak nk tinggalkan department backup tu..tp tkpelah..dpt sehari kt backup pn aku brsyukur..dpt jgak lpas kn rindu nk buat berger,nk prepack pota..haha..

Selama setahun aku krja kt sini aku harap semua org puas hati dgn krja aku..walaupun kdg2 tu aku rase mcm krja aku tk smpurna..manager2 kt sini smua baik dgn aku..alhamdulillah..mcm tu jgak dgn staf2 lain..aku harap semua ni dpt brkekalan..

Boleh dikatakan setiap hari aku msuk krja lewat..pling lewat 10 mnit..huhu..tp kdg2 tu manager buat2 tk nmpk je..mgkin merka faham dgn staf2 mereka yg kepenatan..staf2 sini mmg brtuah sbb kt tmpat lain kalu lewat sminit je gaji msti kena potong..sbb tu aku prnah cakap yg stiap tmpat krja lain peraturan nya..bkn KFC Kemaman ni benarkan staf dia masuk lewat..tp manager2 kt sini faham..pling kurang pn kena marah..tp hour tk kena ptong...so staf2 kena lh bertolak ansur jgak..stakat ni aku rase staf2 kt sini bgus sgt..dgar kata..tkda lh nk lawan2 ckap manager..kn best krja mcm tu..mcm keluarga..

Masa mula2 masuk krja dulu aku tktau ape2..org suruh buat ni aku buat..yg aku ingt prkara prtama aku diajar adalah buat cheezy wedges..epy yg ajar aku..ingt lg..hehe..masa tu sir isher cakap..ajar dia buat krja dgan cara yg btul..ingt lg sir ishar cakap gtu..ada satu haritu aku standby cheezy bnyk sgt..miss zana pn tgur..ni anak buah epy lh ni..haha..mana aku tau yg kena standy produk ikut keadaan customer..tk bz buat apa standby bnyk2..hehe..pastu ada lg..zaleha mntak hot milo..aku pn buat lh..aku tgk dh milo tu lain macam je..aku tktau yg srbuk milo tu dh habis..aku pn out jelah..pastu dia dtg kt backup dia marah2..sape pnya krja ni buat milo ni??aku snyap je..tk berani nk mngaku..tkut jgak aku..hehe..pastu aku trus tkda mood..sauqi yg prtma tgur aku..ko ok tk??aku ckp ok je..aku tau dia perasan aku tkda mood sbb zaleha mrah2 td..hehe..semua tu pgalaman yg mmbuat aku lebih matang dlm bkerja..stiap kesilapan tu aku anggap cikgu yg mgajar aku sesuatu prkara..yg paling kelakar sekali masa stok RA smpai..mlm tu first day aku krja..sir kurt suruh aku angkt stok kt luar..tp aku tk pham..aku pn g ambik cili sos kt atas drumster ltak atas kaunter..pastu nadia ckp..bkn lh..tu.stok kt luar tu..hahaha..malu giler aku..aku pn g lh angkt..ingt lg..aku ngan achik angkt stok..penat gile..baru first time kn..bnyk plak tu..kebanyakkan staf2 yg baru masuk msti kena angkt stok pada first day diorang bkerja..mmg selalu mcm tu..tp tk semua lh..angkat stok ni mcm ujian prtama bg staf2 baru lh..ujian ketahahan diri dan stamina..hehe..


Bestnya Kerja Aku Sekarang..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Kerja kt KFC mmg letih..dari luar mmg nmpak mudah..tp sebenarnya tak..bnyk cabaran..kena bnyk brsabar dan mental kena kuat untuk tahan setiap cabaran tu...kalu tidak kerja dua tiga hari msti berhenti..bkn KFC je..mana2 pn sama..sbb tkda yg mudah dlm dunia ni..nk brjaya msti ada usaha..walaupun sdikit..tkda bnda yg dtg brgolek pada kita tnpa usaha..harini ada sorang staf baru msuk krja..harap2 dia dpt brtahan lama lh..masuk KFC ni macam masuk sekolah balik..rambut kena kemas..baju kena masuk dlm seluar..enset kena bg manager..semua syarikat dlm dunia ni ada undang2 sendiri..so bila kita nk krja kt satu tempat tu kita msti lh ikut peraturan mereka..jgn fikir bila dh kerja kita trlepas dr peraturan2..bila kita bkerja peraturan tu lg besar..trutama bila bkerja dgn syarikat2 besar..mereka mahukan imej syarikat trpelihara..mereka buat bisnes kn..dan customer akan pndang pekerja2..sbb pekerja2 lh yg melambangkan imej syarikat tu..

Walaupun aku krja kt KFC je tp aku suka..masa habis sekolah dulu aku dh tknk pakai uniform lg..haha..masa tu fikiran pn masih mentah..tp sekarang aku suka dgn kerja yg pakai uniform ni..sbb ia melambangkan identiti dan tanggungjawab..kenapa tanggungjawab??tanggungjawab apa??tanggungjawab dari segi mnjaga imej tmpat kita kerja dan juga majikan kita..semua org kenal uniform KFC..jd bila pakai uniform ni kita kena jaga tingkah laku kita..

Sepanjang aku kerja KFC ni aku seronok..walaupun tension tapi adanya kawan2 semua tension2 kt tmpat kerja tu hilang..yg paling aku suka masa buat order catering haritu..yg prtama 520 snack plate dan yg kedua 670 snack plate..mmg best..hinggakan aku sukarela untuk join sekali buat order catering yg kedua tu..yg pertama tu aku dibayar kerja 8 jam..tp yg kedua tu aku sukarela je..segan jugak aku bila manager aku kata nk up hour aku haritu..start buat order catering tu kul 3 pg hingga 12 tgahari..haritu plak aku masuk krja kul 5 ptg..mana yg trlibat tu dibayar mcm kerja satu hari lh..tapi aku tk trlibat..aku segan bila manager aku cakap mcm tu..sbb aku sukarela n dtg tolong..aku tk harap ape2 pn..cuma aku suka buat krja2 mcm tu..

Seronok sgt ngan staf2 KFC Kemaman..sedih kalu trpaksa brpisah..tapi aku harap2 aku dpt kekal lama lg kat situ..dari manager hingga ke staf2 part time yg lain aku seronok bkrja walaupun ada masalah..tp dlam krja jelah..masalah akan timbul bila krja tension..biasalah tu..tp bila kt luar ok balik..huhu..kerja dlm satu team ni kena lh memahami satu sama lain..kadang2 tu bila tension kita tk dapat nk kwal emosi dan percakapan kita..dari situ lh kita kena memahami sahabat2 kita..bila dia tinggi2 suara atau marah tu kita kena lh paham..kita tk blh sama kan diri kita dgn org lain..mgkin kita blh brsabar dgn sesuatu prkara tpi  kawan kita plak tk blh..so cara paling baik adalah memahami..cakap pada diri kita yg dia tension or ada masalah..ada sebab dia buat mcm tu..

Takda kerja yg tkda tekanan..semua tu cabaran..kita bekerja untuk cari duit..disamping cari duit tu kita juga berkawan..bila berkawan kena lh buat cara berkawan..kt KFC ni teamwork mmg penting..walaupun dh habis kerja tp kami masih tolong kwan2 lain yg tgh bekrja..trutama bagi yg kerja closing..kalu ada masa mmg kami tolong diorang..tk bnyk pn ckit..buat sekadar yg mampu..cuma paling tk suka bila kawan guna kawan..aku mmg tk suka..kawan tu tolong sama2 closing tp esoknya bila giliran kawan tu closing dia sorang je buat krja..bkn nk mngngkit tp mcm aku ckap td lh..teamwork..krja kt KFC ni kena belajar kerja sukarela ckit..jgn fikirkan OT sgt lh..fkirkan kwan2 dulu dr OT..kalu dpt OT tu alhamdulillah..kalu tk dpt tkpelah..kita buat krja sukarela kn..

Kerja kt KFC ni lbih kurang mcm krja2 aku kt kelab dulu..mgkin sbb tu aku trbiasa kot..dulu kalu ada event kt poli aku ngan kawan2 aku yg setting PA,kamera kt dewan..tk dibayar pn..tk prnah mrungut pasal duit..sbb nya kitorang suka dgn kerja tu..bkn sia2 pn..semua tu ilmu..sambil buat kerja kitorang belajar pasal multimedia..kalu kita ikhlas buat kerja tkda pn prkataan sia2 tu..semua tu ada ganjaran nya..cuma kita sedar dan tk sedar je..

Kembali Ke Department Backup..

Assalamualaikum dan salam sejahtera.......

Yea!!!!dapat masuk blik department backup!!!suka sgt2..hahaha..Department backup mmg feveret aku sbb hari pertama masuk krja tulah department pertama aku..

Tapi harini aku rase krja aku kt backup mcm tk kena..tk tau knp..wedges pn blh jammed..tau cashier geram kt backup..aku pn cashier jgak..tp tk tau lh harini serba tk kena..mgkin dh lama sgt tk masuk shift morning..esok harap2 dpt buat yg trbaik lh..kalu blh aku tknk lh smpai cashier marah kt backup..

Masa break td Miss Farah ajak aku g Rasamas..rase mcm nk try jgak ayam rasamas ni..nmpk mcm sdap..aku beli set 1/4 chicken blacpepper..pastu mkn kt dining kt atas ngan Miss Farah..tp tk sdap sgt..ana kata yg madu sdap..esok nk try yg madu plak lh..hahaha..

Harini aku blik lewat ckit sbb ada krja2 tk settle..so bila dh siap smua baru sdap hati nk blik..tk kisah lh 2 jam yg lbih tu..adat krja kt KFC lh..nk krja KFC ni kena sabar..macam kata kwan aku..mmg krja KFC kena bnyk sabar..kalu tk sehari krja je msti trus berhenti..tp alhamdulillah stakat ni aku masih mmpu brsabar..tapi sabar tu ada batasnya..selagi aku blh brsabar aku akan brsabar..trutama kt department cashier..msti bnyk brsabar..tk caya g lh try jd cashier kt KFC Kemaman..

Jadual aku spanjang mggu ni tkda kt cashier..aku harap mggu dpan dpt duk backup lg..mmg rindu sgt2 dh ni..smpai kn aku sggup krja tk brgaji semata mata nk duk backup tu..smpai tahap mcm tu skali..hahaha..OT pn dh bnyk..tp OT bnyk pn aku rase tk sdap..sbb aku tkut nnt org kata aku ni gila OT plak..mmg aku tk suka org ckp mcm tu..kdg2 tu rela aku punchcard untuk balik pastu smbung blik buat krja yg tk siap..biar lh tk dpt hasil pn yg pnting aku siap kn krja aku...

Aku Nak Hidup Sendiri...

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Hmmm..semua org kalu blh nk hidup brdikari kn..aku pn nk..tp tulah..aku msih dijaga mcm aku masih bdak bwah umur...aku cuma nak hdup sndiri..urus hidup aku sendiri..sekarang aku stay kt rumah..sbb tmpat krja aku dkt je..jd aku tk duk kt hostel..kdg2 tu bila g hostel aku tringat zaman2 aku blajar dulu..duk rumah sewa..basuh bju sndiri..gosok baju sndiri..bgun sndiri..aku nk rase kepayahan mcm dulu..

Tapi mak aku mcm berat nk bg aku duk kt hostel..tu baru cakap nk duk sminggu...bkn apa..aku cuma nk hidup tnpa brgantung pada orang tua aku..aku nk rase payah mcm kwan2 aku kt hostel..berlapar bila tkda duit..brkongsi bila tk ckup apa2..mcm dulu2..

Aku ingt aku nk g jgak duk kt hostel hari isnin ni..dlm sbulan kot..atau lebih..aku pn taktau nk tulis apa lg..dh buntu..hehe..nnt aku bgtau mak aku n nk tgk respon dia..aku rase aku blh agak apa respon mak aku..huhuhu

Hari Paling Gila Bagi Aku..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

8 September 2011..hari paling gila bagi aku..kenapa???harini aku bekerja selama 17 jam kt KFC..hahaha..mula pada pkul 2 pagi smpai kul 11 pg..pastu sambung plak kul 6 ptg smpai kul 2 pg..kenapa??

Sebabnya aku nk duk kt department backup lh..tu je..rindu nk duk department lama..kul 2 pg tu aku kerja untuk siap kn order catering sebanyak 571 snack plate dan 3 barrel..pastu kul 6 ptg aku masuk blik krja sbb ada staf tk dpt msuk..aku ngan rela hati nk gantikan tmpat tu..sbb tringin sgt nk duk backup...hehe..sbenarnya aku tk kisah kalu tk dibayar untuk krja 6 ptg smpai kul 2 pg tu..asal dpt duk kt backup..

Memang department backup adalah feveret aku..suka sgt2 kalu tgk kt dlm jadual nama aku duk kt department backup tu..aku bkn lh bagus sgt kt deparment tu..closing pn lambat siap..kt backup tk lh tension mcm kt cashier..tension tu ada tp tk sehebat kt cashier..haha..

Harini pn agak bz..kelam kabut jgak aku  kt backup..tp best..mlm td aku krja ngan ayie n nozul kt backup..tp esok kena duk cashier balik..huhu..sdihnya..tkpelah..yg pnting krja walaupun tk suka duk cashier..

Tadi pn jalan mcm dh tk betul..mgkin penat sbb tk ckup tido..nsib baik esok masuk kul 4 ptg..blh jgk rilek2..ptg esok nk tgk buah pelam kt pokok..ada ke tdak aku tk tau..dh lma tk tgk buah kt pokok tu..haha..kalu ada nk bawak skit kt bdak2 kfc yg giler kn buah pelam ni..

Esok kena kuat kn mental lg kt cashier..stakat ni tkda lg aku ada masalah teruk dgn customer..stakat kena marah ckit dgn customer tu biasalah..pekak kn telinga kejap..tp harap2 tkdalah masalah lh..huhu..sekarang nk tido plak..nk rehat kn badan pastu kalu sempat nk g beli jam ngan tali pinggang baru..hehe..duit gaji dh masuk kn..kalu ada duit lebih skit nk beli beg duit baru..haha..beg duit ni dh lama..smlam beg duit aku hilang..trtinggal kt ATM..nasib baik org yg jumpa beg duit aku ni baik hati tlefon kakak aku bgtau yg dia jmpa beg duit aku tu..kalu tk kena g buat report polis lh..aku ni dh lah tkda masa..malas plak tu..ahaha

Duit gaji ni nk buat bayar konvo..bila ntah tarikh akhir untuk buat bayaran..aku pn tk ingt..harap2 sempat lagi..huhu..

Konvokesyen...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Surat konvo dh sampai haritu..huhuh..akhirnya konvo jgak aku ni..hehehe..aku harap lec2 kt sana tu tk trkejut lh aku ni krja KFC je lpas belajar..hehe..dh setahun lebih aku tamatkan pelajaran aku kt PSMZA..dh stahun lebih jgak lh aku krja kt KFC tu..kwn2 aku suma krja dlm bidang2 yg sealiran dgn apa yg kitorang ambik kt poli dulu..aku je melencong ke arah lain..hehe

Tapi aku tktau lg blh prgi ke tdak..mmg aku nk prgi tp tkut nnt tk dpat cuti je..yelah skarang staf tk cukup..cashier plak kena ramai..dh lh skrang kurang cashier..kalu aku ambik cuti 4 hari nnt tkut nnt jd masalah kt tmpat krja plak..hmmm..

Kalu tk dapat tu nk buat mcm mane..tkda rezeki lh tu..tp harap2 dpt..dn harap2 nnt sbelum aku konvo staf ckup lh..trutama kt cashier..huhuhu

Hari Yang Meletihkan Di KFC..

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.....

Penat sgt harini..bayangkan lh..masuk kerja kul 11 pastu kul 3 pg lebih bru blik..rehat plak sejam je..dlm punch card aku bekerja selama 14 jam..hahaha..dlm 14 jam tu aku agak2 dlm 10 jam lbih aku ada dpan kaunter ambil order..fuhh...giler r..

Pelanggan masih lg ramai walaupun sekolah dh buka,kedai2 makan pn bnyk yg dah buka..org pn dh mula bkerja..tp org msih lg ramai kt KFC..mcm hari raya pertama plak..cuma bz untuk harini tk sehebat raya pertama lh..cabaran nya lebih kurang sama..harini cashier cuma 4 org je..morning,middle,closing,nite...mmg tk ckup kalu time bz trutama wktu mlm..aku dr break 3 jam trpaksa break sejam je sbb tkda cashier..customer plak ramai..

Harini tkda masalah sgt..cuma aku rase mcm sdikit slow msa buat krja..tp kdg2 tu aku speed jgak..kalu speed pn tk lama..hehe..kt kaunter aku harini bnyk order besar2..kt kaunter lain pn ada jgak..ada yg order 17 Dinner HS 3 Dinner OR..pastu 8 Snack HS..9 Dinner HS..kalu dpt order mcm tu aku sdikit risau..yelah..nk siap kn semua tu bkn kejap..lama jgak..tkut plak customer kt blkang tu mrungut..tp tkda yg mrungut..kalu ada pn diorang smpan dlm hati je kot..

Malam ni ayam ada sdikit masalah..ayam jammed..sampai kan customer kena tggu dlm sejam..semua ckp tkpa masa ambik order walaupun kena tggu lama..tp ramai yg tk sabar2..tk smpai stengah jam pn dh ada customer yg brtanya ayam tk siap lg ke???ada yg sindir2 kami lh kt dpan kaunter...terasa jgak hati ni..bkn kita tk blh nk buat order tu..tp ayam mmg kena tggu..dh cakap kena tggu lama..so tggu jelh..tk marah pn kalu nk brtanya ayam brapa lama lg nk ada..ayam dh goreng ke blum..yg aku tk than mulut2 yg mnyindir..mmg aku terasa..geram pn ada..kita ni dh lh letih dr pg smpai malam duk ambik order..smpaikan bibir aku ni kering...

Esok tktau lh mcm mane..harap2 tk bz mcm hari2 sebelum nya..dulu wktu ptang tkdalh bz sgt..cuma wktu mlm je bz sdikit..dgn kekurangan staf dan sekarang ni dh mulakan kerja2 untuk standby CER aku rase pening kepala..ksian kt yg tk dpt offday..kena krja masa offday..tp nk buat mcm mane..kena paham lh situasi sekarang..bz..staf tk ramai..manager msti hrapakan pada kita..nk tknk kena extend masa kerja atau krja masa har offday..tu jelah yg staf2 blh tlong..



KFC Kemaman..Masih Lagi Busy...

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Harini dh hari sabtu..hari kelima di bulan syawal...store KFC Kemaman masih lg busy..walaupun sales semalam menurun dari hari2 sebelum ni tp pelanggan sentiasa beratur pnjg dr pg hingga ke malam..ayam mcm biasa..bila dh lewat mlm cikit mst tk cukup..customer yg mnunggu tu mmg ada tiap2 mlm..

Kerja harini tk tension pn..mgkin sbb mln ni cashier2 bnyk brgurau kot..hahaha..kt department cashier tu bising ngan bnyi ketawa cashier je..haha..walaupun busy tp tk mcm hari2 sebelum ni..kalu krja mlm je mst tension..hari ni lain plak..haha

Tadi ada customer komplen pasal servis kami..walaupun order dh di ambil  masa tgh beratur tp bila nk order kt cashier produk plak tkda..kena tggu lg..so dia komlpen lh..dh ambik order tp produk pn tkda lg..aku pn bengang jgak kena komplen..yelah aku pn ada kerja aku..tp bila jd cashier or CSC mmg begitu lh..kena dgr komplen customer..ada btul jgak kata dia..tp semua staf yg ambik order masa customer beratur tu suma bdak2 baru..msih bnyk blum belajar..aku jwab mcm tu lh..customer tu pn nmpk mcm memahami je..hehehe

Pastu semngat aku sdikit mnurun..tp mcm biasa kejap je..haha..bkn apa pn..kena komplen je..bkn kena marah2..kalu kena marah or kena tengking dpan customer2 lain mgkin aku trus tkda semngat.yelah sape suka kena marah dpan org lain..hehe..

Jangan Perlekehkan Kerja Aku OK..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Baru2 ni kwan aku ada ckap yg ada org perlekehkan dia kerana dia cuma kerja kilang..tu pada mata kasar..mmg dia krja kilang tp gaji dia blh lh tahan..mcm aku ni ada jgak kt dlm facebook yg mcm memperlekehkan kerja aku sekarang..yelah krja KFC je..bkn krja yg memerlukan diploma,ijazah..tp bg aku apa2 kerja yg kita buat pn tk kira lh pakai SPM ke,diploma ke org lain tkda hak nk mmperlekehkan kita..korang rase mcm mane??

Stiap kerja yg ada kt muka bumi ni ada cabaran masing2..org kata krja KFC tk mncabar??try gak krja shari time wktu bz..mmg tk mncabar dr segi fizikal..tp 80% bg aku krja kt KFC mencabar dr segi mental..krja customer service ni prlu berhadapan dgn pelbagai ragam manusia..bkn kt KFC je..sbut je customer service kita prlu mngikut kehendak pelanggan..pelanggan nk A kita kena bg A..nk B kena bg B..nmpak mudah tp tak..

Walau krja jd bos pn staf  bawahan mcm aku ni ttap diperlukan...tnpa org bawahan yg buat krja sesebuah syarikat tu tkkn ke mana..dr mereka yg mnyapu lantai di pejabat hnggalah ke jawatan trtinggi dlm syarikat..mereka sling perlu memerlukan..siapa yg nk mnjaga kebersihan syarikat untuk menarik pelanggan atau pelabur masuk untuk mmbuat urus niaga kalu bkn mereka yg menyapu lantai ni??sapa yg akan mmbuka pluang pkerjaan kepada penyapu lantai ni kalu bkn mereka yg brkuasa di syarikat itu??so dlm satu syarikat ni orang bawahan dan atasan saling perlu memerlukan untuk mmbangun kan sebuah syarikat..

bg aku gaji yg lumayan itu penting..trutama bg lelaki yg semakin dewasa..lelaki yg akan mnyara keluarga..tp gaji yg lumayan pn tdak cukup memadai kalu kita tiada kepuasan dlm buat krja..ibarat bnyk duit tp tktau nk buat apa dgn duit tu..buat msa sekarang ni aku nk buat krja yg aku suka dahulu..mmg aku suka krja kt KFC..temuduga kt perodua haritu pn aku g sbb mak aku sruh g..gaji kt KFC tdak lh bnyk mcm org krja kt laut tu..tp blh lh untuk hdup berkeluarga secara sederhana..insya allah..

aku pn masih mnunggu pluang untuk trus naik setapak lg dlm KFC ni..ntah bila aku tktau..aku cuma brharap pluang tu dtg scepat mgkin..

Hari Raya Kedua..Busy Giler2!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

harini adalah hari pling bz aku prnah rase spanjang aku krja kt KFC..walaupun tahun lepas aku dh krja wktu hari raya tp masa tu aku krja pagi..tk mcm tahun ni..tahun ni aku krja pkul 2 ptg di hari raya pertama..hari raya prtama dah bz..raya kedua lg bz..suasana krja kt department cashier pn lain..tk sama ngan backup..kt backup walaupun bz tp tkdalah terasa sgt kalu nk dibandingkan dgan department cashier..aku cakap mcm ni sbb aku prnah duk kt backup sblum jd cashier..

Kat cashier bila tgk customer beratur pnjang kepala mula lh sakit..hehe..bkn apa..cashier ni pntang tgk barisan panjang..bila barisan panjg kerja pn msti laju,kelam kabut....bila laju2 cepat penat..cepat letih..mula lah trsilap makan sini g buat take away..haha..void pn gerenti tinggi..harini dari start aku msuk kerja kul 12 tgahari smpai lh kul 10 barisan sntiasa pnjg..tkda pn masa dan ketika(pnjam ayat kt entry sebelum ni..hehe) customer tu tggal sorang dua kt kaunter..empat kaunter buka customer yg beratur lebih 10 org stiap kaunter..dr tgahari smpai lh aku blik krja td..mmg bz..mmg aku respek lh kt cashier2 lain sbb mental diorang mmg kuat..kalu org tgk cara staf KFC ni bekerja ni mmg nmpk snang..ambik order buat order..semua blh buat kn??tp cuba duduk dlm 15mnit je..comfirm mental ni trgugat..hahaha..kami ni yg lbih 8 jam ambik order buat order..mmg perlu mental yg kuat..bkn senang krja KFC walaupun org cakap senang..aku mula2 dtg mntak kerja pn aku ingat senang..tp bila dh kerja baru lh tau yg takda krja yg mudah dlm dunia ni..sbb nk brjaya bkn mudah..

Kalu duk kt backup plak walaupun kdg2 tension ngan produk jammed,masalah nk ngajar staf2 baru tp at least blh duduk kejap tenangkn fikiran..kalu jd cashier mna blh..kena marah ngan customer adalah..huhu..kalu ada kesempatan pn cuma 5 saat..5 saat je..bkn 5 mnit..nk mnum air pn susah..sggup than dhaga sbb nk serve customer..bkn tk blh nk mnum air..cuma tk sempat bila keadaan bz..

Lagi satu cabran kt cashier ni adalah cashier akan jadi sasaran customer untuk kena marah..bgtu jgak ngan CSC..sbb kami berurusan scara langsung dgn diorang..so bila ada cacat cela pada produk,produk lmbat sampai mmg customer akan cari kami..kami duk barisan pling hadapan kn..tp tulh nkmat krja brsama..salah sorang tp ditanggung bersama..kalu kena marah sbb produk lmbat sampai atau produk tk sempurna mcm produk tk satisfied dgn kehendak customer cashier tu tk prlu lh marah kt org belakang..sbb kita satu team..krja sama2..stiap department ada tekanan masing2..kalu nk marah pn jgn lh smpai mninggikan suara..customer tgk pn elok..kalu kena marah trima jelah..tk pun buat bodoh je..aku prnah kena sound kt sorang customer ni..dia ckap aku ni lembab..customer lain dgr plak tu..tk kuat pn dia sound tp ckup kuat untuk smua org dgr..aku rase miss lina pn perasan..sbb dia jd cashier kejap ngan aku masa tu..tp dia snyap je..aku plak buat2 tk dgr.haha..malu jgak..nk marah pn ada..sbb kita bkn duduk saja2 je..dia ingt aku ni superman ke blh gerak laju2..tp tulah..tk blh salahkan dia jgak..sbagai customer dia ada hak nk kata apa yg dia tk puas hati..so terima jelah..kita tk sempurna..

kepada kwn2 aku kt cashier..mazlia,zamira,nadia,hayat,awang..harap2 dpt buat yg trbaik lg esok..miss farah,miss ita,miss gie pn sama..all the best to cashier department and KFC Kemaman..hehehehe

Muhasabah Diri..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Tiap2 malam sblum nk tido aku selalu trtanya tanya..ada tk org tk suka dgn apa aku buat harini...jawapan yg selalu trlintas di fikiran aku ni ialah ada..sbb kita ni tk sempurna..sebaik mane pn kita ni kita tk trlepas dr melakukan kesilapan..dn sejahat mane pn org jgn kita fikir tkda kebaikan yg dia lakukan..

Kadang2 tu aku rase aku bnyk kali buat org lain trase..bila blik rumah aku ingt blik apa yg aku dh buat.."btul ke aku buat mcm tu??".."dia ok ke aku kata mcm tu kt dia??"..tu antara soalan2 yg brmain kt fikiran aku..aku tk rase aku ni anak dan kawan yg baik..sbb bila aku fkir2 blik aku rase aku ada buat sesuatu yg menyusahkan seseorang..tk kisah lh sape2..aku cuba jd lebih baik dr seblum ni..tp ntah lh..bila difikrkan blik aku mcm sama je..tk brubah pn..masih dgn perangai yg sama..

Harini pn aku rase aku dh susah kn seseorang..tu blum kira dgn pertuturan aku lg..tkut2 ada yg terasa..kdg2 aku ni ckp main lepas je..walaupun kita tk fikir apa yg kita cakap tu salah atau mnyinggung perasaan org lain tk semestinya org lain tk terasa..stiap org ada hati perasaan..kita tk tahu apa yg brmain dlm hati org lain..

Setiap hari aku nk jd lbih baik..nk senangkan hati org lain yg ada di sekeliling aku..perkara yg tk baik trjadi pada hari sbelumnya aku selalu brharap tkkn berulang..tp tulah..aku masih rase diri aku ni tk berada di takuk lama..tk berganjak ke arah yg lebih baik..aku harap aku akan jadi lbih baik dr sekarang..

Kerja Di Hari Raya Pertama.....

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Rasanya belum trlambat nk ucapkan selamat hari raya kepada semua yg mmbaca..maaf zahir dan batin saya ucapkan kepada keluarga..kwan2 sekerja..kwan2 di politeknik kelas DKE-S2(Julai 2007) dan kepada yg mngenali diri ini..

Harini msuk je krja kul 2 ptg org dh ramai kt KFC..tkda pun masa dan ketika kaunter kt KFC tu kosong..haha..bila masuk dr rehat kul 6 ptg tu smpai lh kul 1 pg org msih ramai..penat??mmg penat..kdg2 tu  rase kepala ni tk btul pn ada..hehe..tp nk buat mcm mane..dh krja kn..kena lh terima..tu lh cabaran..sbb adanya customer lh gaji aku msuk tiap2 blan..

Kerja harini tkdalh tension sgt..cuma bila ada order besar2 tu aku mcm mlas je nk buat..hehehe..tp nk tknk kena buat lh..harini aku kena tgur dgn sorang customer..aku guna prkataan tegur tu sbb dia tkda pn tngking2 or tinggi kan suara kt aku..cuma salah faham je..tp dari gaya brcakap mmg dia marah kt aku..malu jgak..habis smua customer tgk kt aku ni..mmg salah aku..tp aku sndiri pn tk sdar..yelah..time bz kpala pn jd tk btul..huhu..customer ni ingat aku tk buat order dia..padahal semua dh siap..aku suruh dia tggu sekejap kt kaunter hujung sekali..sbb  cili sos tk dpat lg..jd aku ltak satu bngkus order dia ni kt kaunter hjung..tp dia tk g kat kaunter hjung tu..dia g duduk..mgkin dia tk dgr kot..bila dia dh dpt cili sos tu aku tk ingt nk bgtau kt dia yg ada stu lg bngkusan order dia kt kaunter tu..sbb aku sbuk ambik order customer lain..tk perasan yg dia dh dpt cili sos tu..dia pn blik lh..pastu dlm setngah jam kemudian dia dtg blik kata ada order yg tk dapat..bila aku trnmpak bgkusan tu bru aku perasan yg dia tk ambik..bkn salah dia..sbb dia tk tahu..pas ambik bngkusan yg trtinggal tu dia trus prgi..aku snyum kt anak dia..anak dia pn snyum blik..lega lh jgak bila snyuman kita dibalas..aku dh mntak maaf..tp tktaulh dia maaf kn ke tk..aku btul2 tk sngaja..tkpalah..semua tu pngalaman..kena lh kuat kn semngat..mmg rase mcm tkda mood je pas kena tgur..tp alhamdulillah pastu aku ok..tiap kali aku bg servis aku cuba bg yg trbaik..tp nk buat mcm mane..dlm bnyk2 customer sorang customer aku tk bg servis yg baik..rase mcm bodoh,tk tau buat kerja je td..

Esok satu lg cabaran baru..harap peristiwa td tk berulang..mgkin aku kena lbih relaks..tenangkn fikiran..tkut plak nk krja esok..bimbang trjadi lg peristiwa mcm td..harap2 semua ok lh..


Mood Harini??Ok dan Tak Ok..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

hmmm..mlm ni aku tkda mood sgt..diam je..mmg aku selalu mcm ni bila kuar ngan kwn2..aku lbih suka mndengar dr brcakap..sbb aku tk tau nk cakap ape..aku ni bkn jenis bnyk mulut..

Kdg2 tu jeles plak bila tgk org selalu ada bnda yg nk dibualkan..aku dr dulu lg mcm ni..tktau kenapa..tkda masalah pn aku nmpk mcm ada masalah..cuma kdg2 je aku ni nmpk mcm gila2 cikit..ntah lh..org pn bosan kot dgn org jenis mcm aku ni..yelah bila org duk cakap2 aku cuma emm..ye..gitu jek..ntah lh..aku pn tktau ngan diri aku sndiri..

krja harini tkda masalah..smua nya ok..mood aku time krja pn ok..walaupun bz tp masih blh trsenyum..esok tktau lh mcm mane..mgkin sbb penat kot..cuma mlm td jelah aku bnyk diam kn diri masa kuar mkn ngan kwn2..tp aku rase aku selalu jgak diamkan diri bila kuar mkn ngan kwn2..bkn aku tk suka tp aku mcm malas nk bercakap..aku ni bkn jenis bnyk mulut..lbih suka mndengar..dlm kepala ni ada jgak bnda2 yg aku nk bualkan..tp tulh..berat mulut..sbb aku ni tk pndai bercerita..tkut org boring plak..


Susah Senang Kita Bersama:-)

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hidup kita ni tk pernah lari dr masalah..btul tk??stiap hari ada saja masalah yg datang..saat kita ada masalah, keluarga dan kawan2 lh tmpat kita mengadu, meminta tolong..aku gembira kerana ada kawan2 yg baik..aku jarang bgtau masalah aku pada keluarga..trutama bab duit..mmg aku payah nk bgtau..mcm tu jgak pada kwn2..sbb aku malu jgak nk mnta tlong bila bab duit ni..sbb aku tau keluarga aku pn ada masalah duit..kwn2 aku pn ada masalah duit..

Tapi mak aku selalu bg duit walaupun aku dh krja..tp duit tu aku tk guna sgt..aku smpan..biasa mak bg rm10..blh than sminggu lbih..aku guna time2 perlu jelh..duit gaji aku bkn tk ckup..cuma bulan ni dpt gaji setengah bulan je sbb KFC Kemaman tutup untuk krja baikpulih pertengahan bulan 7 haritu..staf2 lain pn sama..

Aku brsyukur ada keluarga dan kwan2 yg selalu mmbantu aku..bila susah kwan2 ada untuk mnolong..walaupun dia sndiri tk ckup duit..snggup brkongsi sbb tknk tgk kwn susah sorng2..kita hdup kena macam tulah..bila org lain susah kita plak tolong..tk penting kan diri sndiri..

Bagi aku "tolong lh org lain selagi kita blh tolong"..tk rugi pn tolong org..apatah lagi org tu keluarga atau kwn kita sndiri..hidup msti bersama..sbb kita saling perlu memerlukan..kan3??tkda org mmpu hidup tnpa brharap pada org lain..kalu org tu krja jd bos pn dia prlukan pekerja2 di bawah dia untuk bntu dia buat krja..mcm tu jgak dlm brkawan..susah senang tu rase sama2.sdikit pengorbanan tu biasalah dlm brkwan..tp  pengobanan itu ckup brmakna:-)


Ejam Pizam...

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Dah baca tjuk entri kali ni??knp Ejam Pizam???siapa Ejam Pizam..tu aku lh..haha..msti korang ada bnyk nama pnggilan kn??bila korang prgi kt sana org pnggil A..prgi situ panggil B..aku pn mcm tu..huhu..tapi sejak dr sekolah rendah sampai ke IPTA org pggil aku ngan panggilan Zam,Pizam,Hafizam..tu jek..yg special sekali Ejam lh..dpt masa kerja kt KFC..hahahaha..dn org yg pertama panggil aku ngan nama tu adalah bos aku..Miss Lina..hehe

Kali pertama aku masuk kerja KFC pada 8 Jun 2010 iaitu pada hari Selasa pukul 6 petang...Manager ketika itu adalah Miss Zana dan Sir Ishar..Miss Zana yg ajar aku cara 30 seconds wash hand..hehe..masa tu nama Ejam blum wujud lg..(seingat aku lh..hehe)..nama Ejam ni mula kedengaran dlm KFC Kemaman selepas dua tiga hari aku krja kt situ..masa tu aku tk kenal lg Miss Lina..first time jmpa dia aku ingat dia tu Miss Zana..sbb nmpk mcm lbih kurang je..aku tgk jgak dua tiga kali..kenpa muka Miss Zana mcm lain ckit..huhu..rupa2nya kt dlm KFC ni ada ramai manager..hehe..masa tu aku btul2 tk tau..haha

Aku ingat lg masa tu Miss Lina ngah susun stok backup kt atas island(taktau btul ke tk ejaan nya..haha)..island ni tmpat ltak ayam and produk2 lain untuk cashier berniaga..jd masa tu aku ada kt stu..tiba2 aku dgr  suara pggil Jam!!tolong Miss angkt ni jap..aku terpinga2..sape Jam??aku ke??aku je yg ada kt situ..haha..lpas tu bru lh staf2 sana mula pggil Ejam@Jam..

Nama pggilan selepas tu plak adalah Acong..yg ni abg pen yg pggil..haha..sbb dia kata aku mcm cina..hmm..dr sekolah lg org cakap aku mcm cina..aku tgk tkdalah mcm cina pn..hehe..start dr haritu staf2 kt sana pggil aku Ejam,Jam,Acong..Pizam jarang2..Zam cuma Miss Pucu je yg guna nama tu..

Ejam,Jam,Acong cuma di KFC Kemaman jek..aku pn selesa dgn nama tu..hehe..korang plak mcm mane??msti bnyk nama panggilan yg korang suka kn??huhu

Aku Tak Kisah Pun Tak Dibayar Kalu Kerja Lebih Masa...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Apa korang rase kalu korang kerja lebih masa tp tk dibayar??haha..masing2 ada pndapat sndiri..bg aku itu semua tk penting sgt..sbb aku dh biasa buat kerja2 "sukarela" ni..walaupun kdg2 tu aku rase mcm tk adil tp  aku kena fkir jgak org lain..bila bkerja dlm satu team ni kita tk blh fkir kn diri sndiri sgt..kita kena ingt yg kwn2 dlm team kita juga prlukan kita dlm satu2 keadaan..

Tolong menolong adalah perkara yg pling pnting dlm teamwork..so bila dikatakan tolong menolong mstilh dilakukan dgn ikhlas dan sukarela..bkn dlm keadaan dipaksa paksa..sbb tu aku suka ngan krja aku skrg..mmg ltih..nama pn bkerja..

Kdg2 tu aku krja lbih 8jam sehari..bkn aku nk krja lbh masa tp keadaan memaksa aku untuk lanjutkn masa krja aku..sbb aku rase aku masih diperlukan org rakan2 aku untuk mmbantu diorang trutama waktu sibuk..apa salahnya menolong..letih tu tolak ke tepi dulu kejap..ramai orang skrng ni trlalu "berkira" untuk buat sesuatu kerja yg melibatkan kerja lebih masa secara sukarela..aku pn kdg2 tu berkira jgak..bohong lh aku kalu aku tk berkira..tp bila kita diminta tolong untuk buat kerja lebih masa aku ketepikan berkira aku tu..berkira ni dtg kejap je..yg pnting kena fikir positif lh..baru rase berkira tu hilng..

Ada satu hari tu aku dh nk blik tp tiba2 diminta untuk kerja lebih masa..mmg geram..sbb dh nk blik kn..tp aku fikir bkn saje2 aku diminta tolong..ada sebab nya..so fikir positif dan semuanya akan berjalan dgn lancar..aku tk suka buat muka tk puas hati walaupun aku tk puas hati..bkn hipokrit tp kita kena jaga hati org..apa korang rase bila korang minta tolong ngan org lain tp org tu buat muka tk puas hati???korang pn geram kn..so dlm teamwork kena jaga hati rakan sekerja..kita pn kena saling memahami..kena faham kenapa kita diminta tolong untuk kerja lebih masa..

So aku harap org lain akan paham kenapa aku kdg2 tu blik lmbat..ada yg cakap aku buat krja sia2..sbb kdg2 tu kerja lebih masa aku tk dibayar..aku tk rase pn sia2 bila tolong org..aku tk suka org ckp mcm tu kt aku..sbb aku tau apa yg aku nk dan aku tahu apa akan aku dpt hasil penat lelah aku..bg aku teamwork itu pnting dlm kerja..dan bila kita bekerja kita kena faham cara dan peraturan syarikat..stiap syarikat berbeza..kat syarikat A mcm ni..syarikat B mcm ni..kita tk blh sama kan syarikat yg kita bkrja skrg dgn syarikat yg lain..

Bagi aku bila kita berfikir positif kita akan faham isi hati mereka yg meminta tolong tu..anggap kita berada di tmpat mereka..dan kita blh buat krja ngan tenang..insya allah..

Team KFC Kemaman..Korang Memang...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

korang rase sambungan tjuk entry aku tu ape??cuba korang teka..huhu..ok lah biar aku yg sambung..Korang Memang Best!!!

Best??of kos lh..aku rase tknk brpisah dgn korang semua..knp??sbb aku hepy bkerja dgn korang..sebenarnya aku malu nk cakap bnda ni dpan korang..so aku bgtau kt sini jelah..hehe..setahun lebih aku kt KFC kemaman mmg aku hepy..walaupun team KFC Kemaman skarang dh tk sama masa mula2 aku msuk stahun yg lepas tp setiap kali ada pekerja baru masuk dan mmbentuk team yg baru rase gmbira tu tk prnah hilang..kalu aku berenti nnt atau kena transfer ke store lain msti aku akan rindu kt semua..rase malas nk ke store lain..sbb dh syg sgt kt korang..nk tinggal pn berat hati..huhu..dr manager hingga ke staf2  lain aku syg korang..

mcm mane tk syg kalu tiap2 hari brgurau..tlg mnolong..dah rase mcm keluarga sndiri..trutama kt staf yg sorang tu..tiap kali sbut nama dia tringat kt arwah adik aku..nama pn sama..cuma tmbah siti je kt dpan..aku ni mmg dh tringin nk ada adik perempuan..tp nk buat mcm mane..tuhan bg rase seketika shaja..sekurang kurang nya dia ada buat aku ingat kt arwah adik aku tu..rindu sgt kt arwah adik aku..

suka tgk suasana krja bila semua ketawa..gembira..walaupun kdg2 aku tkda mood..tk snyum tk brcakap..sory lh kalu aku dh rosak kan suasana..hehe..pasni aku cube untk tk bad mood lg eh..hehe..aku ni kdg2 suka diamkan diri drpada brcakap..sbb aku ni tk bnyk idea untuk brcakap..nk ckp bnyk pn tk pandai..huhuhu

apa yg aku nk cakap cuma aku sayang kt korang..susah sgt hati aku ni nk tinggalkan team KFC Kemaman..harap aku dpt kekal lama lg dgan korang smua..akhir sekali...

AKU SAYANG KORANG SEMUA!!!

Hari Pertama KFC Kemaman Yang Berwajah Baru!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

harini hari pertama KFC Kemaman dibuka setelah sebulan ditutup untu krja2 membaikpulih dan menaik taraf KFC Kemaman..hari pertama aku jngka kan tk ramai org tp jngkaan aku meleset..hehe..pntu tk buka lg dh ada customer yg tggu dpan pntu..mmg rmai yg tk sabar nk tggu KFC bka..terima kasih sy ucapkan atas sokongan anda semua:-)

harini agak bz pada jam 6 ptg..yelah org nk bka pose kn..tmbahan plak ngan restoran yg menarik..kt dining atas tu mmg cun..nmpk eksklusif..wah..hehe..harap2 customer gmbira dgan penampilan baru KFC Kemaman dan servis2 yg kitorang bg..

harini tkda masalah kt cashier..walaupun sdikit tnsion dgn krja2 kt cashier tp aku ttap cuba bg yg trbaik..ayam tk jammed..tu yg pnting..kalu jammed pn tk lama..5 - 10 mnit je..yelah time tu tk bka pose lg..kalu ada mkanan pn blm blh mkn lg..huhu..keadaan kt cashier td mmg kelam kabut..4 org cashier dan dlm 3 - 4 org lg staf trmasuk manager yg sibuk melayan customer..tmpat plak sempit..trpaksa lh bersesak sesak..hehe..tp yg pnting kami tak cepat melatah bila dm keadaan bgitu..kami gunakan keadaan itu untuk brgurau sesama kami..so krja pn tk trtekan sgt..hehehe..aku pn suka mcm tu..tkda lh nk gaduh2..hehe

esok msuk kul 4 ptg lg..jd aku akan jd cashier lg untuk brbuka pose esok..harap semua customer yg beratur kt kaunter Hafizam td berpuas hati dgn servis aku..walaupun aku rase td aku sdikit lmbt dlm proses menyediakan order customer..hehehe..mntak maaf pada customer2 aku yg tdak berpuas hati dgn servis aku td..

Hebat Ke Anda??

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kali ni saya nk berkongsi mengenai sesuatu dari benak fikiran ini..haha..ok..pernah ke korang merasa korang ni hebat dari org lain??mgkin prnah mgkin tdak..sy pn kdg2 rase diri ni hebat bila brjaya melakukan sesuatu..yg pnting biarlh perkara itu diberitahu kepada diri sndiri je..tk prlu heboh kpada org lain yg kita ni hebat dr org lain...btul tak??


bg saya bila kita fkir kita ni hebat..ada lg org yg lagi hebat..tk kira dlm apa prkara sekali pn..kalu kita fikir kita pandai ada lg org yg lg pandai dr kita..dan sebagainya..org pn mnyampah bila dgr kita duk puji diri sndiri mngatakan kita ni hebat,bijak,kuat dan sebagainya..seeloknya kita brfikir sperti td..ada org yg lg bgus dr kita dlm dunia ni..jd bila kita brfikir mcm tu kita akan rase lbh rendah diri dan cuba untuk mningkatkan keupayaan diri kita ni..

saya ambil contoh David Beckham lh..masa zaman kegemilangan dia dulu ramai mngatakan dia hebat..mmg dia hebat..tp adakah untuk selamanya??tidak bkan??ramai pemain2 bola sepak yg lbih handal muncul selepas itu..ini satu contoh je..bkn nk kata Beckham tu ckp dia hebat..huhu..ramai org mngatakan dia hebat kn ketika zaman dia..


apa yg kita miliki tdak bersifat abadi..yg kekal hanyalah kekuasaan dan keagungan Allah SWT..oleh itu kita ni sbgai hamba Nya perlu sntiasa rendah diri kerana apa yg ada pada kita dtg dari Allah..

ketika saya mgikuti kelas cashier KFC haritu sy trtarik dgn ungkapan ini..

"We will never be truly great until the customer see us as great"

customer tu korang blh tukar pada people..sbb aku g kelas cashier jd prkataan customer tu lbh sesuai..huhu..hebat tk hebat,bagus tk bagus,pandai tk pandai kita ni biarlh org yg tentukan..biarlh bnda tu dtg dr hati org lain..sama juga untuk saya..ktika bkerja customer yg lihat cara saya bkerja..kalu kena marah mknanya sy tdak ckup bgus..tp bila dipuji oleh customer sy merasa bangga sgt..tp harus diingat..stiap perkara pada kita dtg dr Allah SWT..brsyukur lh bila dipuji dan berubah lh bila dikritik..bkn kita tdak blh merasa bangga..tp biar lh brpada..siapa tdak brbangga bila dipuji dia cantik,bagus,bijak..siapa??tkda kan??anggap lh pujian itu satu nikmat yg Allah bagi pada kita untuk sementara..kerana semua itu hak Allah..

ok tu je yg aku mampu cerita..hehe..terima kasih pada yg sudi baca entry ni smpai habis..hehe..harap tk bosan lh..kalu suka like lh..kalu tk suka korang blh komen dan kalu ada apa yg hndak ditambah sila kan komen eh..

terima kasih lagi sekali:-)


Relationship Status : In An Open Relationship Dalam FB


Menurut pemerhatian saya, ramai diantara kita yang meletakkan I’m An Open Relationship sebagai status di Facebook tetapi berapa ramai yang tahu maksud sebenar status itu?
Dipetik daripada wikipedia:
An open relationship is a relationship in which the people involved agree that they want to be together, but in which romantic or sexual relationships with additional people are accepted, permitted or tolerated.
Yang bermaksud:
Open Relationship ialah sebuah hubungan di mana mereka yang terlibat setuju yang mereka mahu bersama, tapi di mana hubungan romantis dan seksual dengan kehadiran orang lain diterima, dibenarkan dan ditoleransi.
Dalam erti kata lain, orang yang meletakkan I’m An Open Relationship sebagai status mereka tidak kisah melakukan hubungan seksual dengan sesiapa pun. Maka adalah amat menyedihkan apabila kita sebagai umat Islam sendiri menggunakan status ini.
Sila sebarkan agar orang bukan Islam yang faham maksud sebalik Open Relationship tidak memandang remeh pada umat Islam.
Harap Maklum.
100% dipetik dari www.izoblog.com..Kredit pada www.izoblog.com..


Malas..

nak tulis satu enty ni..tp malas plak..mgkin sbb ltih n otak tk mmpu nk fikir isi2 yg lbih baik...esok nk buat entry ni..harap dpt keluarkan isi2 yg baik..

kau hebat??ada lagi hebat dari ko..

entry nnt pasal perkara kat atas ni..huhu

Opening Store KFC..First Day!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Harini dari pkul 12 tengahari sampai pkul 1 pg lbih2 skit aku berada di KFC Kemaman untuk opening store yg baru sahaja siap renovate..haa..KFC Kemaman kali ni sudah berwajah baru..hehehe..mkin hensem,cantik,comey,lawa,cute dan sewaktu dengan nya..hehe

sory lh tkda gambar KFC tu sbb mmg tk dan nk snap gmbar..bz lh kata kan..huhu..semua staf KFC Kemaman ada sama2 bergotong royong untuk mmbuat persiapan pmbukaan store secara rasmi nya 20 Ogos ini..ramai warga kemaman yg dh tk sabar ni..tgk KFC Kemaman dr luar je dh teruja nk masuk..hehe..KFC Kemaman tk macam dulu..100% brwajah baru..bg yg suka hisap rokok lpas mkn tu anda blh duduk di kawasan open air di tingkat 2..sambil2 tu blh guna wifi yg disediakan..tu pun kalu kontraktor dh siap pasang..huhu..

untuk bulan puasa ni store akan beroperasi pada 12 tgahari sampai 5 pg..lpas puasa mcm biasa lh..10.30 pg hingga 2 pg..

esok hari kedua kerja2 opening..semua bnda kena siap esok..tk blh tk siap k kwn2..nnt kelam kabut lh 20 Ogos ni...hehe..harini baru basuh2 dan sanitize equipment..susun stok yg diperlukan..kemas2 store room..dah lama tk jmpa kwn2 dan seronok kerja mcm ni..siapa kata krja KFC tk best??bg saya best..kerana suasana kerja nya yg best lh..walaupun penat tp best lh..hehe

diharapkan warga Kemaman brpuas hati dgn wajah baru KFC Kemaman..sy harapkan juga prestasi staf2 KFC Kemaman sentiasa brada dlm keadaan tip top..bila dh start kerja nnt kena ada azam baru stiap sorang k..azam saya??nk berikan yg trbaik untuk customer2 KFC Kemaman:-)

Permulaan Kepada Satu Pengakhiran

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Pernah tak korang terfikir seketika sekiranya korang menikmati suatu kejayaan ceritanya tidak berhenti setakat itu??Pengakhiran yang baik tidak semestinya mempunyai cerita yang baik selepas pengakhiran itu..cuba korang fahamkan ayat td betul2..ramai antara kita dilihat cepat berpuas hati dengan apa yang mereka dapat dan mereka seolah olah yakin perkara yang baik akan menunggu mereka selepas itu..

seprti isu berkasih antara lelaki dan perempuan..bukan main seronok apabila si perempuan menerima si lelaki mnjadi kekasih hatinya..ketika itu berakhirlah cerita mereka berkawan dan bemulalah episod cinta mereka..saya yakin ketika ini tidak terlintas sedikit pun di hati mereka tentang masalah yang akan datang kemudian hari..tentang cabaran yang akan dihadapi oleh mereka..apa yang difikirkan hanyalah detik2 indah mereka akan jalani bersama..tapi langit tidak selalu cerah..cerita mereka yang baru ini mgkin dipenuhi babak2 pahit..adakah ini yg mereka mahukan asalnya??bukankah ketika penutupan cerita mereka berkawan itu mereka bayangkan saat2 gembira mereka bercinta?

pernahkah anda membaca cerita Cinderella??gadis yang kehilangan kasut kaca di malam tari menari??dan si putera raja mula mencari gadis itu di seluruh pelusuk tanah jajahan nya itu..setelah dijumpai gadis itu bukan main gembiranya si putera raja..akhirnya mereka berkahwin..dan itulah pengakhiran kisah mereka..tapi adakah mereka kekal bahagia???mungkin kah si putera raja akan curang dengan Cinderella??ataupun bahagiakah Cinderella hidup dikalangan kerabat2 diraja??kita semua tidak tahu kerana tidak ada satu pun cerita selepas pengakhiran itu..

Bahagia ke mereka??
apa yang saya hendak simpulkan disini kita harus berfikir baik dan buruk sebelum membuat keputusan mengenai masa depan kita..bukan yang baik sahaja diambil kira kerana kita harus bersedia menghadapi yang buruk di kemudian hari..terima kasih kerana sudi meluangkan masa mmbaca entry kali ini;-)

Mitos Mengenai Rambut..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kali ni saya nk berkongsi dengan korang mengenai rambut..banyk cerita kita dgr pasal rambut ni..ada yg btul dan ada yg tak btul..kat sini saya cerita kan sedikit sebanyak mitos mengenai rambut..



1)Memotong rambut menjadikan rambut tumbuh lebih pantas ataupun semakin tebal.
Mesti korang pernah dgr org cakap macam ni kan??sebenarnya pendapat ini adalah salah..memotong rambut tidak akan mengubah kadar pertumbahan rambut..

2)Rambut bercabang boleh dibaiki tanpa memotongnya..
Pendapat ini jgak salah..kerana untuk membaiki rambut brcabang hanyalah dgn memotong nya..shampoo yg ada kt pasaran ni cuma mencegah rambut brcabang bkn membaiki rambut brcabang..

3)Corak rambut anda adalah kekal sehingga akhir hayat..
corak rambut kita blh berubah atas beberapa faktor..walaupun ketika dilahirkan rambut kita adalah lurus,kerinting atau sebagainya ia blh berubah..antara faktor2nya adalah mengandung,pengambilan ubat,umur dan lain2..perubahan ini blh brsifat sementara ataupun kekal..


4)Mengeringkan rambut mengguna pengering rambut boleh menyebabkan rambut berasap??
haha.yg ni mmg jarang berlaku..dalam kes2 trtentu ada rambut yg berasap..tp bkn berasap untuk trbakar..tp disebabkan evaporation of condensation dari gel2 rambut yg disapu pada rambut..

5)Perokok lebih cenderung untuk beruban..
yup..itulh kenyataannya..perokok lebih mudah beruban dari mereka yg tidak merokok...mereka yg merokok adalah 4 kali lebih cenderung untuk beruban..malah bukan uban sahaja tapi lbih cepat keguguran rambut!!

6)Diet berhubungkait dengan keguguran rambut..
benar..pemakanan mempunyai hubungkait yg rapat dgn keguguran rambut..

7)Pendedahan rambut kepada sinar matahari menyebabkan rambut gugur..
Tuhan menjadikan rambut sbgai pelindung kepala..keguguran rambut hanya akan trjadi pada bahagian folikel rambut..oleh iti cahaya matahari perlu menembusi sehingga ke folikel rambut untk menyebabkan keguguran rambut..

8)Lebih shampoo=lebih bersih..
Tolong jangan bazirkan shampoo anda..kerana walaupun dgn jumlah shampoo yg bnyak hasilnya tetap sama..oleh itu memadai sebesar 50sen di tapak tangan..bagi rambut panjang perlu lbih sdikit..asal ada buih dh ckup..

9)Stress boleh menyebabkan keguguran rambut..
Stress seperti kematian ahli keluarga memang blh menyebabkan keguguran rambut sementara..

10)Berkongsi sikat boleh menyebabkan penyakit kulit kepala..
memang benar..ini kerana kutu atau parasit2 yg kita tk nmpk pada mata kasar blh berpindah kepada org lain dengan berkongsi sikat..

Itu lh serba sedikit mitos2 yg mungkin kita pernah dgr..harap korang semua paham so lpas ni jgn ada yg tkut nk guna pengering rambut plak..hahahaha


Selamat Tinggal Rambut..

Assalamualaikum dan dalam sejahtera..

bru blik dr potong rambut..huhu..rmbut yg pnjang tu dh dipendekkan..yelah 20 hrblan ni dh nk msuk krja..mane blh rmbut pnjg..duk kt cashier ni rambut kna nmpk kemas..huhu

tp bila brambut pndek ni kepala rase ringan lh plak..haha..berat jugak rambut ni eh..nnt aku tulis mngenai fakta2 menarik pasal rambut plak..nntikan ye!!haha

Safee Bakal Pemain Malaysia Kedua Bemain Di German??

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Pelik tk tgk tjuk kt atas??Saffe Sali bakal pemain Malaysia kedua bemain di German??hbis tu sape pemain yg pertama???

korang kenal atau tidak org itu adalah Lim Teong Kim...lahir pada 26 Ogos 1963 di Melaka merupakan seorang Penolong Jurulatih bagi Kelab Bayern Munich Bawah 19 tahun..

Lim Teong Kim
di Malaysia beliau bemain untuk Melaka pada 1983 sebelum berhijrah ke Selangor pada 1984-1986..pada 1987 beliau mnjadi pemain pertama Malaysia beraksi di German mewakili Kelab Hertha BSC..selepas satu musim beliau kembali semula ke Malaysia dan bermain untuk Kuala Lumpur,memenangi Piala Malaysia 3 kali berturut-turut pada 1987-1989

beliau bermain untuk Kedah pada 1992-1994 sebelum bersara..

Lim Teong Kim memulakan kareer jurulatihnya di Kelab Bayern Munich Bawah 19 tahun pada 2001..

Thomas Muller..Anak didik Lim Teong Kim